Latvijas eirodeputāti vaino Rubiku 'perversā Eiropas vēstures sagrozīšanā'

foto bnn-news.com
foto bnn-news.com

Eiropas Parlamenta (EP) komunistu frakcija ir izdevusi Alfrēda Rubika grāmatu "No politieslodzītā līdz Eiropas Parlamenta deputātam", kurā Rubiks "sevi ataino kā cietēju par saviem politiskajiem uzskatiem" un tā "perversā veidā" sagroza Eiropas vēsturi, uzskata EP deputāte Sandra Kalniete.

Kā portālu "Delfi" informēja Kalnietes asistents Mārtiņš Spravņiks, grāmata, kuru pirmo reizi 2001. gadā izdeva Maskavas izdevniecība "Meždunarodnije otnošeņija", izplatīta visiem EP deputātiem.

Deputāti Kalniete un Ivars Godmanis nosūtījuši kolēģiem EP skaidrojumu, kurā atspēkoti grāmatas autora apgalvojumi.

Norādīts, ka 1991. gada augustā Latvijas komunistu vadītājs Rubiks, rīkojoties kopā ar PSRS militārā apvērsuma organizētājiem, deva pavēles ierobežot pilsoniskās brīvības un apspiest jebkuru pretošanos režīmam - arī bruņotā ceļā, savā vēstulē raksta deputāti.

Rubiks vērsās gan pret PSRS prezidentu Gorbačovu, gan pret Latvijas likumīgo varu, kura pēc tautas gribas bija atjaunojusi Latvijas valstisko neatkarību. Latvijas tiesa notiesāja Rubiku ar brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem par darbībām, kas vērstas uz vardarbīgu valsts varas gāšanu.

Kalniete pauž pārliecību, ka tad, ja "Rubika kungam un viņa Maskavas priekšniekiem 1991.gada augustā būtu izdevies sagrābt un noturēt varu, gan Latvijas valdības vadītājs Godmanis, gan es un citas neatkarīgās Latvijas amatpersonas būtu represētas, apcietinātas vai pat sodītas ar nāvi. Tad nebūtu atkal apvienotās Eiropas un Baltijas valstis nebūtu Eiropas Savienībā, bet deputāts Rubiks turpinātu darboties kā viena no augstākajām padomju totalitārā režīma amatpersonām".

"Vēsture ir paradoksu pilna. Viens no šiem paradoksiem ir tas, ka tieši Eiropas demokrātiskās vērtības ir ļāvušas Rubikam kļūt par Eiropas Parlamenta deputātu un par Eiropas pilsoņu nodokļu naudu izdot un izplatīt grāmatu, kurā sagrozītas vēstures patiesības par viņa līdzdalību valsts apvērsumā un par viņa darbošanos pret neatkarīgas Latvijas valsts atjaunošanu ," vēstulē kolēģiem raksta Kalniete un Godmanis.


Написать комментарий