Virs Latvijas sadeg meteorīts; atliekas, iespējams, iekrīt Rīgas līcī

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Iespējams, pāri Latvijas teritorijai šonedēļ lidojis un Rīgas jūras līcī iekritis meteorīts, portālam "Delfi" apstiprināja gan pašmāju astronomi amatieri, gan arī Somijas Alto Universitātes observatorijā.

Trešdien plkst. 23.53 Latvijā novērota meteorīta krišana, sadalīšanās un troksnis. Pēc aculiecinieku ziņojumiem meteorīts kritis ar zilu gaismu, sadalījies un izdzisis. Tas novērots Vidzemes un Zemgales teritorijā, no Valkas līdz pat Bauskai, kā arī Jūrmalā, portālu "Delfi" informēja Latvijas Meteorītu centra pārstāvji.


Meteorīts pamanīts arī Somijā, kur to ir piefiksējusi Alto Universitātes Metsahovi Radio Observatorijas debesu novērošanas kamera. To portālam "Delfi" apstiprināja observatorijas direktore Merja Tornikoski.

Viņa norādīja, ka arī ap plkst. 02.00 esot novērots vēl viens meteorīts, iespējams pat vairāki. Tā kā observatorijas primārais uzdevums nav meteorītu vērošana, tad tā nosūtījusi teleskopā fiksēto attēlu un informāciju Somijas astronomijas amatieru biedrībai "Ursa", kas līdzīgi kā Latvijas Meteorītu centra pārstāvji ir entuziasti un fiksē meteorītu aktivitātes.

Tornikoski gan piebilst, ka, lai gan šīs biedrības esot amatieru, daudziem to pārstāvjiem esot vērā ņemama pieredze.

Latvijas Meteorītu centra pārstāvji "Delfi" uzsvēra, ka pagaidām nav izdevies noteikt precīzu meteorīta nokrišanas vietu un notiekot trajektorijas aprēķini. Provizoriskā meteorīta nokrišanas vieta ir Rīgas jūras līcis, tomēr precīzākas koordinātes pagaidām nav izdevies noteikt.

Centra pārstāvji lūdz pieteikties iedzīvotājus, kam izdevies meteorīta krišanu nofilmēt. Pēc video ierakstiem, ņemot vērā ierakstā redzamo zvaigžņu izkārtojumu, varēšot noteikt krišanas vietu ar 10 kilometra rādiusa precizitāti.

Informāciju var sūtīt uz e-pastu info@teo.lv vai pastāstīt par pieredzēto, zvanot uz tālruņa numuru 28993005.


Написать комментарий