Ķīna speciālajā ekonomiskajā zonā atļaus piekļuvi sociālajiem portāliem

foto: ru.123rf.com
foto: ru.123rf.com

Ķīna atļaus piekļuvi sociālajiem tīkliem – Twitter un Facebook – jaunajā Šanhajas brīvās tirdzniecības zonā, lai tādējādi veicinātu ārvalstu investīciju pieplūdumu. 

Tāpat paredzēts ļaut piekļuvi bloķētajiem ārvalstu medijiem.

Vietējās varasiestādes arī labprāt saņemtu investīciju piedāvājumus no ārvalstu telekomunikāciju kompānijām, kas vēlētos strādāt jaunajā brīvās tirdzniecības zonā, kas ir pirmā Ķīnas cietzemē, vēsta laikraksts South China Morning Post. Šāda zona jau darbojas Honkongā.

«Lai nodrošinātu ārvalstu kompānijām investīcijām labvēlīgus apstākļus, kā arī, lai ārvalstniekiem ļautu strādāt un dzīvot brīvās tirdzniecības zonā, mums jādomā, kā viņiem ļaut justies kā mājās. Ja viņiem nav pieejas Facebook un iespējas lasīt New York Times, viņi var domāt – ar ko gan brīvās tirdzniecības zona ir atšķirīga no pārējās Ķīnas,» norādījuši anonīmi avoti Ķīnas varasiestādēs. Pekinas lēmums atļaut piekļūt sociālajiem tīkliem neattieksies uz citām Ķīnas daļām.

Šā gada augustā Ķīnas varasiestādes atbalstīja likumprojektu par brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu Šanhajas Pudongas rajonā. Šīs zonas platība paredzēta 28,78 kvadrātkilometru apmērā. Tajā ietilpst Jangšanas osta un starptautiskā lidosta. Paredzēts, ka brīvās tirdzniecības zona ar laiku tiks paplašināta, sasniedzot 1,2 tūkstošus kvadrātkilometru. Tā paredzēta, lai veicinātu Ķīnas ekonomisko izaugsmi, piesaistot ārvalstu investīcijas.

Piekļuve sociālajiem portāliem – Facebook un Twitter - Ķīnas cietzemē liegta kopš 2009. gada. Vienlaikus valstī izveidojušās šo pakalpojumu vietējās alternatīvas. Tāpat Ķīna liedz piekļuvi arī rietumvalstu medijiem, kuros parādījušies kritiski raksti par valsts politiku un citām Pekinai sensitīvām tēmām. Gan paši sociālie mediji, gan ārvalstu kompānijas, kas darbojas Ķīnā, jau vairākkārt aicinājuši pārskatīt šo kārtību un atļaut tiem piekļuvi.


Написать комментарий