Laikraksts: Izvairoties no Krievijas iznīcinātāja, ASV lidmašīna ielido Zviedrijas gaisa telpā

foto: Reuters
foto: Reuters

ASV izlūkošanas lidmašīna pagājušajā mēnesī ielidoja Zviedrijas gaisa telpā, lai to nepārtvertu Krievijas iznīcinātājs, atsaucoties uz laikrakstu "The New York Times", ziņo LETA-REUTERS.

Incidents notika 18.jūlijā, kad Krievijas iznīcinātājs pietuvojās ASV Gaisa spēku izlūkošanas lidmašīnai "RC-135", kura tobrīd atradās starptautiskajā gaisa telpā virs Baltijas jūras.

"Lidmašīnas komandieris, rīkojoties drošā un profesionālā veidā, veica manevrus, lai izvairītos no iespējamās sadursmes ar Krievijas lidaparātu," paziņoja ASV spēku pavēlniecībā Eiropā (EUCOM).

Ukrainas krīzes dēļ ASV un Krievijas attiecības noslīdējušas līdz zemākajam punktam kopš Aukstā kara beigām. Reaģējot uz saspīlējumu, ASV ir paplašinājusi izlūkošanu reģionā, tostarp iekļaujot "RC-135" izlūkošanas misijas, norāda "The New York Times".

Saskaņā ar Zviedrijas medijiem 18.jūlija incidents ar ASV izlūkošanas lidmašīnu notika, kad tā lidoja garām Kaļiņingradai. Kad lidmašīnai pietuvojās Krievijas iznīcinātājs, tā ielidoja Zviedrijas gaisa telpā, pārlidojot Gotlandes salu.

Zviedrija nav NATO dalībvalsts, un EUCOM paziņojumā norādīts, ka "RC-135" pretī Zviedrijas teritorijai novadīta kļūdas dēļ.

Kad Zviedrijas gaisa satiksmes kontrolieri informēja "RC-135" par pieļauto kļūdu, lidmašīna pameta Zviedrijas gaisa telpu, vēsta "The New York Times".


Написать комментарий