Reirs: jautājums par deklarēšanās nepieciešamību tiks aktualizēts ik pēc pusmēneša

Lai sabiedrībai atgādinātu nepieciešamību aizpildīt "nulles deklarācijas", šis jautājums tiks aktualizēts ik pēc pusmēneša, tajā skaitā ap 15.janvāri, līdz kuram Saeimas deputātiem būs jāiepazīstas ar likumu papildinošo Ministru kabineta (MK) noteikumu melnrakstu, sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V).

Kā ziņots, 15.decembrī stājās spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, kas paredz, ka mantiskā stāvokļa deklarācija noteiktām iedzīvotāju kategorijām būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam. Valdībai līdz 1.februārim jāsagatavo kārtība un termiņi, kādos personām, kuru skaidrās naudas līdzekļi pārsniedz 10 000 latu, un amatpersonām, kuru uzkrājumi pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, šie skaidrās naudas uzkrājumi uz laiku būs jāieskaita kontā kredītiestādē.

Reirs uzsvēra, ka jau decembrī notika "ļoti plašas debates" par deklarācijas pieņemšanas nepieciešamību. VID ir noteikts pienākums skaidrot un konsultēt cilvēkus par jauno normatīvo aktu. Savukārt Finanšu ministrija plašu informācijas kampaņu veidošot gan pirms, gan pēc MK noteikumu pieņemšanas, kam jānotiek līdz 1.februārim.

Komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka likumā ir minēti attaisnojoši apstākļi, kurus VID izvērtēs, ja kāds deklarāciju nepagūs iesniegt laikus. Runa, piemēram, ir par jūrniekiem, bet ne tikai. Savukārt arī ārvalstīs dzīvojošie Latvijas piederīgie parasti sekojot aktualitātēm interneta portālos, akcentēja Reirs.

Cilvēki, kuri nav paspējuši savu finansiālo stāvokli fiksēt 2011.gada 31.decembra pusnaktī jeb sākoties 2012.gadam, jebkurā laikā varēs iegūt informāciju no izdrukām – gan par situāciju ar banku kontiem, gan vērtspapīriem. VID atgādinājuma par 31.decembri mērķis bija likt iedzīvotājiem saprast, vai viņu ienākumu apjoms atbilst deklarācijas iesniegšanas prasībām, skaidroja deputāts.

Reirs uzskata, ka pieņemtais likums ir pilnībā samērīgs attiecībā uz indivīda un sabiedrības interesēm.

Lai gan tā dēvētā nulles deklarācija noteiktam fizisko personu lokam būs jāiesniedz no nākamā gada 1.marta, VID decembra beigās atgādināja par pienākumu fiksēt mantisko stāvokli Vecgada naktī plkst.24.

Kā informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā, mantiskā stāvokļa deklarācijā būs jānorāda ziņas par personas mantisko stāvokli uz 2011.gada 31.decembra plkst. 24.

VID īpaši vērš uzmanību, ka mantiskā stāvokļa deklarācija cita starpā būs jāsniedz arī tām fiziskajām personām, kurām ir ievērojami uzkrājumi privātajos pensiju fondos, kurām Latvijā vai ārvalstīs ir neatmaksāti aizņēmumi (kredīti) virs 10 000 latu, un personām, kuras ir izsniegušas aizdevumus Latvijā vai ārvalstīs virs 10 000 latu.

VID atgādina, ka pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju ir tām fiziskajām personām, kuras ir Latvijas pilsoņi, Latvijas nepilsoņi vai ārzemnieki – kuriem izsniegta pastāvīgā uzturēšanās atļauja vai pastāvīgās uzturēšanās apliecība Latvijā – un vienlaikus Latvijas rezidenti, ja attiecībā uz tās īpašumu, finanšu līdzekļiem un saistībām izpildās kāds no Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumā noteiktajiem kritērijiem.

Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums un plašāka informācija saistībā ar to pieejama VID mājaslapā internetā sadaļā "Tiesību akti/LR normatīvie akti".

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā VID arī aicina iedzīvotājus zvanīt uz VID informatīvo tālruni 1898, izvēloties tēmu "Nodokļi, Elektroniskā deklarēšanas sistēma", vai arī vērsties tuvākajā VID klientu apkalpošanas centrā.


Написать комментарий