ES: Palestīnas valsts izveidošanas izredzes strauji samazinās

Izredzes izveidot Palestīnas valsti strauji samazinās Izraēlas īstenotās ebreju apmetņu celtniecības, kā arī palestīniešu pārvietošanās un būvēšanās ierobežojumu dēļ, konstatēts Eiropas Savienības (ES) ziņojumā.

Ziņojums aicina ES dalībvalstis "koordinācijā ar citiem starptautiskiem spēlētājiem sistemātiski paust iebildumus" pret pasākumiem, ar kuriem palestīnieši tiek padzīti no Izraēlas kontrolētiem Jordānas rietumkrasta rajoniem.

16 lappušu garajā ziņojumā, kuru sastādījuši ES misijas Jeruzālemē un Rāmallāhā vadītāji, ir pievērsta uzmanība Izraēlas kontrolētajai C zonai, kas sastāda 62% no Jordānas rietumkrasta teritorijas. C zonā ir svarīgi dabas resursi un zeme, kas nepieciešami dzīvotspējīgas Palestīnas valsts demogrāfiskai un ekonomiskai izaugsmei, tomēr šajā zonā dzīvo tikai 5,8% no Jordānas rietumkrasta palestīniešiem.

Saskaņā ar 1995.gada pagaidu vienošanos starp Izraēlu un palestīniešiem Jordānas rietumkrasts tika sadalīts trīs zonās: A zonā, kuru pilnīgi kontrolē palestīnieši, B zonā, kas ir abu pušu dalītā kontrolē, un C zonā, kuru kontrolē Izraēla. C zona ietver arī Jordānas rietumkrasta robežu ar Jordāniju, un Izraēla uzstāj, ka šai robežai jāpaliek tās militārā kontrolē.

Ziņojums "C zona un Palestīnas valsts veidošana" ir datēts ar 2011.gada jūliju, bet līdz šim bija konfidenciāls.
 


Написать комментарий