Lukašenko neapžēlo par sprādziena Minskas metro sarīkošanu uz nāvi notiesātos

foto sofiaecho.com
foto sofiaecho.com

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko nolēmis neapžēlot par pagājušajā gadā Minskas metro notikušā sprādziena sarīkošanu uz nāvi notiesātos Dmitriju Konovalovu un Vladislavu Kovaļovu, trešdienas vakarā ziņoja Baltkrievijas valsts televīzija.

"Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pieņēmis lēmumu neapžēlot Dmitriju Konovalovu un Vladislavu Kovaļovu, kuriem Baltkrievijas Augstākā tiesa ir piespriedusi nāvessodu, jo viņu pastrādātie noziegumi ir ārkārtēja bīstami un tiem ir ārkārtīgi smagas sekas sabiedrībai," vēstīja telekanāls "Belarusj-1".

Pieņemot šo lēmumu, Lukašenko ņēmis vērā, ka "pastrādātie terorakti un noziegumi ir saistīti ar liela skaita cilvēku nogalināšanu un liela skaita miesas bojājumu nodarīšanu pilsoņiem".

Jau ziņots, ka Baltkrievijas Augstākā tiesa 30.novembrī piesprieda nāvessodu Dmitrijam Konovalovam un Vladislavam Kovaļovam, ko atzina par vainīgiem par 11.aprīlī notikušā sprādziena Minskas metro sarīkošanu. Tiesnesis Konovalovu atzina par vainīgu terorismā, bet Kovaļovu par varas iestāžu neinformēšanā par plāniem rīkot sprādzienu.

Prāvas sākumā Konovalovs atzina savu vainu, bet vēlāk Kovaļovs paziņoja izmeklētājiem, ka ir dzirdējis, kā draugu pratināšanas laikā sit.

Baltkrievija ir vienīgā valsts Eiropā, kur spēkā vēl ir nāvessods, ko izpilda nošaujot.

Cilvēktiesību aktīvisti aicinājuši Baltkrievijas varasiestādes nāvessodu neizpildīt.

Sprādziens metro stacijā "Oktjabrjskaja" Minskas centrā notika 11.aprīļa vakarā. Spridzeklis tika detonēts ar tālvadības mehānismu metro stacijā, kad vakara sastrēgumstundas laikā stacijā iebrauca vilciens. Sprādzienā tika nogalināti 15 un ievainoti vairāk nekā 200 cilvēku.

Viens no notiesātajiem ir elektriķis, bet otrs – mehāniķis. Varas iestādes vēl nav minējušas skaidru viņu rīcības motīvu.

1986.gadā dzimušie Vitebskas iedzīvotāji, kas draudzējās jau kopš skolas laikiem, Konovalovs un Kovaļovs bija apsūdzēti arī par līdzdalību sprādzienos Vitebskā un Minskā, kuros tika ievainoti vairāk nekā 100 cilvēku, bet nebija bojāgājušo.

Sprādzienā Minskas centrā 2008.gada 3.jūlijā neatkarības dienai veltītā koncertā tika ievainoti 55 cilvēki. Incidents notika neilgi pēc pusnakts, kad eksplodēja ar naglām un skrūvēm pildīts spridzeklis. Tika atrasts vēl viens spridzeklis, kas neuzsprāga. Incidents tika kvalificēts kā huligānisms.

Vitebskā 2005.gada 14. un 22.septembrī notika divi sprādzieni. Pirmais notika sabiedriskā transporta pieturā, neviens necieta. Bet otrs sprādziens notika diskotēkā, kur apmēram 50 cilvēki tika ievainoti. Saistībā ar sprādzieniem tika aizturēti pieci cilvēki, bet īstais eksplozijas rīkotājs tā arī netika atrasts. 


Написать комментарий