Baltkrievija aizliedz importēt dzīvus mājlopus no ES

foto agroru.com
foto agroru.com

Baltkrievija noteikusi aizliegumu dzīvu mājlopu importam no Eiropas Savienības (ES) valstīm, paziņojusi Baltkrievijas Lauksaimniecības un pārtikas ministrija.

Ministrijas paziņojumā teikts, ka aizliegums noteikts tāpēc, ka ES valstu teritorijā ir konstatēti jauni mājlopu saslimšanas gadījumi ar infekciozo Šmallenbergas vīrusu.

Lai aizsargātu Baltkrievijas teritoriju no šīs slimības izraisītāja ievazāšanas, no ES valstīm Baltkrievijā uz laiku aizliegts ievest dzīvus lielos un sīkos ragulopus, kā arī cūkas, informēja ministrija.

Paziņojumā norādīts, ka aizliegums neattiecas uz šķirnes lopiem, kuru karantīna tiek veikta eksportētājvalstī Baltkrievijas veterināro speciālistu kontrolē.

Dzīvu mājlopu importa aizliegums Baltkrievijā stājies spēkā piektdien, 23.martā, teikts ministrijas paziņojumā.

Jau vēstīts, ka 20.martā stājās spēkā Krievijas aizliegums importēt dzīvus mājlopus no ES valstīm, kuru Maskava pamatoja ar nepieciešamību ierobežot Šmallenbergas vīrusa izplatību. ES šādu Krievijas noteikto aizliegumu nodēvējusi par nesamērīgu.

Pēc Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sniegtās informācijas, slimība pieaugušajiem dzīvniekiem izpaužas ar drudzi, produktīviem dzīvniekiem ar izslaukuma samazināšanos, grūsniem dzīvniekiem – ar abortiem. Slimo dzīvnieku pēcnācēji dzimst vārgi, dzīvot nespējīgi, ar redzamām kroplībām un smadzeņu bojājumiem. Vīrusu izplata sūcējkukaiņi, kā arī tas tiek nodots no inficētas mātes auglim.

Vīruss nosaukts Vācijas Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes pilsētas Šmallenbergas vārdā, jo tas pirmo reizi tika konstatēts Šmallenbergā.


Написать комментарий