Breiviks 21 gadu cietumā sauc par 'nožēlojamu sodu', piekristu nāvessodam

foto csmonitor.com
foto csmonitor.com

77 cilvēku slepkavībās apsūdzētais norvēģu terorists Anders Bērings Breiviks trešdien Oslo tiesā pavēstījis – process pret viņu var beigties vai nu ar attaisnošanu vai nāvessodu, taču cietums esot "nožēlojams sods", vēsta raidsabiedrība BBC.

Apsūdzētais tiesas sēdē sacīja, ka 21 gadu ilgo cietumsodu uzskata par nožēlojamu. "Pastāv tikai divi taisnīgi lietas iznākumu – attaisnošana vai nāvessods. Es uzskatu, ka 21 gads cietumā ir nožēlojams sods," pratināšanā tiesā trešdien paziņoja apsūdzētais.

Kad apsūdzētajam tiesā jautāja, vai viņš vēlas tikt sodīts ar nāvi, Breiviks atbildēja: "Nē! Taču es cienītu tādu lēmumu. Es neatzītu par sodu 21 gadu cietumā, tas būtu vienkārši smieklīgi."

Taču, kā jau iepriekš ziņots, Norvēģijā nāvessods ir atcelts.

Breiviks tiesā arī atzinis - ir pārsteigts, ka pēc apšaudes uz salas, kur viņš nogalināja 77 cilvēkus, palicis dzīvs.

Trešajā tiesas sēdē Braiviks liecinājis arī par savu reliģisko pārliecību.

Jau vēstīts, ka norvēģu labējais ekstrēmists Breiviks pirmdien stājās tiesas priekšā par jūlijā sarīkotajām slepkavībām.

Pērn 22.jūlijā Breiviks sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus.


Написать комментарий