Šī gada sākumā Latgales policijā iesniegti 19 iesniegumi par interneta komentētājiem

foto nymtf.org
foto nymtf.org

Mūsdienu pasauli ir grūti iedomāties bez interneta, kurā daļa lietotāju meklē nepieciešamo informāciju, komunicē sociālajos tīklos vai spēlē, bet cita daļa kavē laiku apvainojot un aizskarot savus oponentus ar dažādiem komentāriem.

Pirms kāda laika pat Daugavpils domes deputāti griezās policijā ar sūdzībām par rupjiem un aizvainojošiem komentāriem, kas tika ievietoti, komentējot rakstus pilsētas portālos.

Valsts policijas Latgales reģionālās pārvaldes inspektore Anastasija Laizāne pastāstīja, ka saskaņā ar LR Krimināllikuma 157.pantu, tiek noteikts sods par nozieguma rīcību pret brīvību un goda aizskaršanu.

Saskaņā ar šī panta 1.daļu (par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu), soda ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.  Otrā daļa (par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī) ir daudz bargāka un paredz sodu ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām.

Starp citu, pagājušajā gadā Latgales policijas pārvaldē tika reģistrētas 10 šāda veida sūdzības, bet ir uzsākti tikai 3 tiesas procesi. Turklāt, viens no tiem tika izbeigts, otro pašlaik izskata, bet trešais jau ir nodots prokuratūrā.

Saskaņā ar datiem, kas ir aktuāli uz šī gada 20.aprīli, Kriminālpolicijas nodaļā ir iesniegti 19 iesniegumi no Latgales iedzīvotājiem sakarā ar aizvainojošiem komentāriem internetā un ir uzsākti 4 tiesas procesi, kuri vai nu ir izbeigti, vai tiek skatīti.

Tāpēc rupju komentāru rakstītājiem tomēr ir jāatceras, ka nav pārāk sarežģīti noskaidrot viņu IP-adresi un var saņemt sodu par rupjībām un bezkaunību.

 


Написать комментарий