Obama ierodas negaidītā vizītē Afganistānā; paraksta stratēģiskās partnerības līgumu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

ASV prezidents Baraks Obama trešdien, kad aprit gads kopš starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" ilggadējā vadītāja Osamas bin Ladena nogalināšanas, iepriekš neizziņotā vizītē ieradās Afganistānā, kur parakstīja līgumu par stratēģisko sadarbību starp Vašingtonu un Kabulu, kā arī teica runu amerikāņiem, sakot, ka karš tuvojas beigām.

Drīz pēc ierašanās nakts melnuma aizsegā Obama un Afganistānas prezidents Hamids Karzajs Afganistānas vadītāja rezidencē parakstīja stratēģiskās partnerības līgumu, kurā noteikta ASV ilgtermiņa loma Afganistānā, tostarp palīdzības sniegšana un padomnieku uzturēšanās valstī.

Līgums sniedz Afganistānas pusei garantijas, ka nepaliks vieni pēc tam, kad 2014.gada no valsts tiks izvests NATO vadītais karaspēks. Obamam tā ir iespēja pirms novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām pavilkt līniju karam, ko pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem sāka viņa priekštecis Džordžs Bušs, bet kas tagad ASV ir ļoti nepopulārs sabiedrībā.

"Mani līdzpilsoņi amerikāņi, mēs esam izgājuši cauri vairāk nekā desmitgadi ilgam, tumšam kara mākonim. Tagad, kad Afganistānā vēl valda tumsa pirms rītausmas, mēs varam redzēt pie horizonta austam jaunu dienu," Obama, stāvot priekšā bruņutransportierim un ASV karogam, teica uzrunā, kas tika pārraidīta televīzijās.

"Laikā, kas mēs izejam no desmitgadi ilga konflikta ārvalstīs un ekonomiskās krīzes pašu mājās, ir laiks atjaunot Ameriku," viņš norādīja. "Šoreiz karš sākās Afganistānā un tur tas arī beigsies," uzsvēra Obama.

Gandrīz 3000 ASV un NATO dalībvalstu karavīru ir gājuši bojā Afganistānā kopš 2001.gadā, kad NATO spēki ASV vadībā gāza islāmistu kaujinieku grupējuma "Taleban" režīmu.

Apmēram sešu stundu ilgajā vizītē Afganistānā Obama tikās ar tur dienošajiem karavīriem un uzsvēra arī bin Ladena nāves nozīmi, kas priekšvēlēšanu cīņās tiek norādīts, kā viens no Obamas prezidentūras lielākajiem sasniegumiem. Drīz pēc runas teikšanas Obama devās prom no Afganistānas.

"Mēs ne tikai spējām padzīt "Al Qaeda" no Afganistānas, bet spējām arī lēnām un sistemātiski iznīcināt "Al Qaeda" ietekmi, un pirms gada mēs beidzot spējām pie atbildības saukt Osamu bin Ladenu," ar prieku balsī paziņoja ASV prezidents.

Tomēr viņš arī brīdināja, par vēl gaidāmajām grūtībām, lai gan uzsvēra, ka ir "skaidrs ceļš" ASV misijas Afganistānā izpildei, un pārliecinošāk kā jebkad agrāk apgalvoja, ka "Al Qaeda" sasniegšana "ir jau rokas stiepiena attālumā".

"Atzīstu, ka daudzi amerikāņi ir noguruši no kara," skaidroja Oama. "Bet mums ir jāpabeidz tas, ko iesākām Afganistānā, un ar atbildību jābeidz šis karš," norādīja ASV prezidents Bagramas gaisa spēku bāzē Kabulas pievārtē, kur tikai pirms dažiem mēnešiem tūkstošiem afgāņu protestēja pret ASV karavīru rīcību, sadedzinot musulmaņu svēto rakstu Korāna eksemplārus.

Lai gan Obama runāja par "grūtām dienām, kas gaidāmas", viņš neminēja nevienu no lielākajiem draudiem drošībai Afganistānā pēc NATO spēku izvešanas, tostarp korupciju jau tā vājajā Karzaja valdībā, afgāņu vietēju spēku vājo gatavību staties pretī talibu nemierniekiem un Vašingtonas saspīlētās attiecības ar Afganistānas kaimiņvalsti Pakistānu.

Pēc stratēģiskās partnerības līguma parakstīšanas Karzajs norādīja, ka "parakstot šo dokumentu, mēs pieliekam punktu pēdējiem desmit gadiem un atveram jaunu vienlīdzīgu attiecību lappusi".

Afganistānā stratēģiskās partnerības līguma ar ASV parakstīšana bija signāls "Taleban" un citām nemiernieku grupām, ka viņi nevarēs sagaidīt 130 tūkstošu ārvalstu karavīru izvešanu, kas paredzēta līdz 2014.gada beigām un tad pārņemt varu valstī.

Tomēr stratēģiskās partnerības līgumā nav noteikts, vai Afganistānā paliks daļa ASV karavīru, visticamāk īpašo spēku pārstāvju. Vienošanās par šo jautājumu tiks izklāstīta atsevišķā līgumā.

Jautājums par Afganistānu un bin Ladena nāvi tiek izmantots arī ASV prezidenta priekšvēlēšanu cīņā.

Obama, kas lielāko uzmanību priekšvēlēšanu kampaņā pievērš ekonomikas jautājumiem, savas prezidentūras ārpolitiku mēģina padarīt par veiksmes stāstu, īpaši izceļot bin Ladena nogalināšanu, tomēr Mits Romnijs, kas visticamāk būs Obamas lielākais sāncensis no Republikāņu partijas, nosoda prezidentu par bin Ladena nāves politizēšanu, kā arī norāda, ka laika grafiks, kāds sastādīts starptautisko spēku izvešanai no Afganistānas, padara valsti viegli ievainojamu un dod iespēju talibiem atkal pārņemt varu.

20.un 21.maijā Čikāgā notiks NATO samits, kur viens no galvenajiem jautājumiem būs, kā nodrošināt, ka pēc NATO spēku izvešanas Afganistānā nesākas pilsoņu karš.


Написать комментарий