Sērgas simulācijā piedalās PVD inspektori, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR", Valsts vides dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti.

PVD brīdina, ka mutes un nagu sērga ir lipīga pārnadžu - govju, aitu, kazu, cūku un briežu slimība, kuras ierosinātājs ir vīruss. Slimībai ir raksturīga ļoti strauja izplatīšanās. Lielus materiālos zaudējumus sērgas skartajām saimniecībām rada ganāmpulka likvidācija, pasākumi aizsardzības un uzraudzības zonā, tirdzniecības sakaru ierobežošana un citi ar karantīnu saistīti pasākumi.

Lai arī Latvijā mutes un nagu sērga pēdējo reizi reģistrēta 1987.gadā, savas kontagiozitātes dēļ, tā kļūst aktuāla ikreiz, kad sērgas uzliesmojums konstatēts kaut kur tuvāk vai tālāk Eiropā. Latvija vērienīgus aizsardzības pasākumus piedzīvoja 2000. gadā, kad mutes un nagu sērgas uzliesmojums tika konstatēts Lielbritānijā.

Pēdējo reizi Eiropas Savienības teritorijā mutes un nagu sērga uzliesmojusi pērn Bulgārijā.

Mutes un nagu sērgas uzliesmojuma simulācija Latvijā notiks, lai pārliecinātos, ka PVD inspektori ir gatavi darbam krīzes situācijā - iespējami ātri diagnosticēt slimību, noteikt slimības ierobežošanas un apkarošanas pasākumus, pieņemt lēmumu par dzīvnieku līķu iznīcināšanu, kā arī sadarboties ar kolēģiem citās iesaistītajās institūcijās.

Par sērgas simulāciju PVD ir informējis Salas novada domi.