Džeza pavadījumā Daugavpilī tika atklāts latgaliešu traukiem veltītais Starptautiskais festivāls

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils Māla mākslas centrā tika atklāts Pirmais māla mākslas starptautiskais festivāls «Latgales Māla Trauks», kurā piedalījās aptuveni 50 keramiķi no 7 pasaules valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas un Turcijas.

Iespēja sarīkot šo grandiozo pasākumu radās pateicoties uzvarai ideju konkursā, kuru organizēja mobilo sakaru operators LMT. Māla mākslas centra vadītāja Lilija Zeiļa Gorod,lv pastāstīja, ka festivāla mērķis ir iepazīstināt ārzemju viesus ar mūsu reģiona senāko mākslu un uzsākt Latgalē jaunu šāda veida pasākumu rīkošanas tradīciju.
Atklājot šo festivālu trijās valodās, vicemērs Līvija Jankovska novēlēja visiem tā dalībniekiem iedvesmu, veselību, spēku un pateicās festivāla organizētājiem.

Krievijas Ģenerālkonsuls Daugavpilī Oļegs Ribakovs pajokoja, ka acīmredzot kopš jaunības bija izvēlējies neīsto nodarbošanos: «Ieraugot šeit tik daudz satriecošu izstrādājumu, es aizdomājos – var būt visu mūžu esmu veltījis nepareizajām nodarbēm. Varbūt nevajadzēja iet politikā, bet apgūt keramikas mākslu?».
Pēc Baltkrievijas Republikas Ģeneraļkonsula Viktora Geisika domām, māls ir materiāls, kas nes sevī siltumu, pozitīvu enerģiju. Nav nejaušība, ka mūsu tālie senči pulcējās pie māla pavarda, kur bija mājīgi un silti.

Atklāšanas svinīgajā ceremonijā bija daudz apmeklētāju – festivāla dalībnieki, pilsētas vadības pārstāvji, kultūras darbinieki, žurnālisti, fotogrāfi, keramikas cienītāji bija aizpildījuši centra lielo izstāžu zāli. 13.vidusskolas diksilends Arnolda Grīnberga vadībā un LKC džeza studija viņa sievas Irinas vadībā piešķīra pasākumam eleganci un šiku.
Starptautiskā festivāla dalībnieki uz latgaliešu māla gabaliņiem atstāja savus pirksts nospiedumus un parakstus. Keramiķe Ligita Pakne pastāstīja, ka vēlāk šie savdabīgie piemiņas kvadrāti tiks apdedzināti krāsnī un ievietoti redzamā vietā.


Написать комментарий