Čikāgā NATO samita pirmajā dienā sadursmēs starp demonstrantiem un policiju vismaz 45 aizturētie un vairāki ievainotie

foto fr.wikipedia.org
foto fr.wikipedia.org

ASV pilsētā Čikāgā svētdien NATO samita pirmajā dienā notika sadursmes starp demonstrantiem un policiju, kuru gaitā četri policisti tika ievainoti un 45 demonstranti tika aizturēti, paziņoja policija.

Protestētājus atbalstoša juristu organizācija apstrīdēja policijas sniegtos datus un paziņoja, ka ir ievainoti vismaz 12 protestētāji, no kuriem vairāki guvuši galvas traumas no policistu stekiem, un aizturēti vairāk nekā 60 cilvēku.

Sadursmes izcēlās pēc protestētāju gājiena, kas devās no kāda Čikāgas parka uz samita norises vietu.

Svētdienas pēcpusdienā policija lika protestētājiem izklīst, citādi viņi tiks aizturēti. Vairums demonstrantu izklīda, bet daži simti ignorēja šo rīkojumu un policija vērsās pret viņiem.

Policija lēš, ka svētdien notikušajos protestos piedalījās ap 3000 cilvēku. Lai gan daudzi protestētāji uzskatīja dalībnieku skaitu par lielāku, tas tomēr nesasniedza organizētāju iecerētos 10 tūkstošus.

Tuvojoties NATO samitam, Čikāgā pagājušonedēļ notika arvien plašākas protesta akcijas, bet policija solīja, ka spēs garantēt drošību pilsētā.

Trīs vīriešiem ASV pirms šī samita tika izvirzītas apsūdzības par uzbrukuma ASV prezidenta Baraka Obamas prezidenta vēlēšanu kampaņas galvenajai mītnei plānošanu un Molotova kokteiļu mešanu uz policiju. Policija gan norādīja, ka "nenovēršamiem draudiem" nav bijis pakļauts neviens no vairāk nekā 50 valstu līderiem, kas svētdien un pirmdien uzturas Čikāgā, kurt notiek NATO samits.

Obamas nacionālās drošības padomnieka vietnieks Bens Roudss žurnālistiem teica, ka protesti notiek pirms katra plašāka pasākuma, bet Čikāgas panākums ir tas, ka izdevies novērst plašākus draudus sabiedrības un augsto starptautisko amatpersonu drošībai.

Prokurore Anita Alvaresa stāstīja, ka policijai izdevies izjaukt nopietnu uzbrukumu samita laikā. "Viņi ir vietējie teroristi, kas ieradās Čikāgā, lai kaitētu mūsu policistiem, apdraudētu mūsu pilsoņus un uzbruktu saviem politiski motivētajiem mērķiem," stāstīja Alvaresa, piebilstot, ka visi trīs "pašpasludinātie anarhisti" tika aizturēti trešdien reida laikā.

Viņus atpazina pēc kāda videoapmaiņas vietnē "YouTube" ievietota video, kur viņi bija redzami protesta akcijas laikā apmētajam policiju. Pie viņiem tika atrastas gāzmaskas, naži, loki, mīnmetēji un citi ieroči.


Написать комментарий