'Rīga 2014': Uzvaras dienas svinības nav Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Uzvaras dienas svinības nav iekļautas Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā, šādu paziņojumu pirmdien, pēc svētdienas vakarā TV3 raidījumā "Nekā personīga" izskanējušās informācijas par 9.maija kā viena "Rīga 2014" programmas sastāvdaļām, izplatījis nodibinājums "Rīga 2014".

"Rīgas kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas plānošanā nekad nav bijis, nav un nebūs iekļauta 9.maija manifestācija pie Uzvaras pieminekļa. TV tika apspriests teksts no "Rīga 2014" brošūras, kas dēvēta par "nesen izdotu oficiālo tūrisma ceļvedi"," raksta "Rīga 2014" Komunikācijas un mārketinga vadītāja Anna Mukha, uzsvērot, ka "Rīga 2014" pārziņā nav tūrisma ceļvežu izdošana.

"Uzsveru vēlreiz – Rīga kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta nekad nav bijusi un nekļūs par politisko iespaidu laukumu. Mēs vēlamies, lai Rīga un Latvija kļūtu par piemēru citām kultūras galvaspilsētām. Ir pilsētas, kurās politiskās cīņas ir radījušas nelabvēlīgu iespaidu uz valsts un pilsētas tēlu un kultūras procesu. Līdz šim mēs varējām lepoties, ka, lai arī valsts un pilsētas vadībā ir dažādu politisko spēku pārstāvji, Eiropas kultūras galvaspilsētas projektā visi strādā pragmatiski, un ļoti ceru, ka varēsim tā arī teikt turpmāk," izsaka cerību nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle.

Rīgas kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas kandidatūras pieteikums radās 2009. gada sākumā. Mākslinieciskā padome strādā ar starptautiski atbalstīto Rīga 2014 mākslinieciskās programmas koncepciju, neraugoties uz valdību un Rīgas domes sastāvu maiņām kopš 2009. gada.

"Pirms diviem gadiem radītā "Rīga 2014" brošūra īsumā stāsta par māksliniecisko koncepciju. Stāstot par dažādo Rīgu, par pretmetiem, kādi sastopami dažādās pilsētas apkaimēs, tiek minētas dažādas norises un vietas, fiksējot Rīgas realitātes. Brošūrā neizskan aicinājumi apmeklēt kādas vietas vai pasākumus, tajā netiek nosaukti konkrēti projekti vai programmas pasākumi," teikts nodibinājuma "Rīga 2014" paziņojumā.

"Rīga 2014" programmas ieceres ir tapušas sešu neatkarīgu ekspertu – Mākslinieciskās padomes – vadībā, un tas ir viens no Eiropas Komisijas nosacījumiem, ka mākslinieciskās programmas veidošana nedrīkst tikt politizēta," uzsver Čivle.

Viens no atzītākajiem ekspertiem kultūras laukā, kurš veicis padziļinātu pētījumu par Eiropas kultūras galvaspilsētām, Roberts Palmers savā pētījumā "Eiropas pilsētas un kultūras galvaspilsētas" norāda, ka vieni no kritērijiem, kas garantē kultūras galvaspilsētu programmas sekmīgu norisi ir "politiskā neatkarība un mākslinieciskā autonomija".

Mākslinieciskā padome nodrošina neatkarīgu Rīga 2014 programmas mākslinieciskās koncepcijas attīstību. Padomes uzdevums ir rūpēties par 2014. gada programmas sastādīšanu un īstenošanu. Padomes sastāvs: Gints Grūbe, Solvita Krese, Gundega Laiviņa, Diāna Čivle, Aiva Rozenberga, Vita Timermane-Moora, Uģis Brikmanis.

Jau ziņots, ka TV3 radījumā "Nekā personīga" 20. maija vakarā izskanēja informācija, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas oficiālajā ceļvedī tūristiem ieteicamo pilsētu raksturojošu vērtību sarakstā iekļautas arī 9.maija svinības pie Uzvaras pieminekļa.

Nosodījumu tam jau paudusi kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende: "Ir pilnīgi nepieņemami, ka Latvijas galvaspilsētai tik nozīmīgais projekts tiek izmantots vēstures falsifikācijai un apkaunojošu pasākumu popularizēšanai. Okupācijas varas simbols Latvijas pilsoņiem nekad nav saistījies ar "uzvaru", bet "9.maija manifestācijas" pilsēta pazīst kā totalitāras impērijas slavināšanas un pretvalstisku organizāciju pulcēšanās pasākumu."


Написать комментарий