Baltais nams atvainojas par Obamas 'poļu nāves nometni'

foto White House
foto White House

Baltais Nams ir atvainojies par ASV prezidenta Baraka Obamas izteikumu par "poļu nāves nometni" augstākā ASV civilpersonu apbalvojuma - Brīvības medaļas piešķiršanas ceremonijas laikā Polijas kara varonim, vēsta laikraksts "The Huffington Post".

Obama pēc nāves ar Brīvības medaļu otrdien apbalvoja Polijas pretošanās kustības pret nacistu okupāciju Otrā pasaules karā laikā dalībnieku Janu Karski, kurš Eiropas un ASV politiķus informēja par holokausta šausmām.Karskis ir miris 2000. gadā.

Prezidents ceremonijas laikā uzstājās ar runu, kurā teica: "Karskis bija Polijas pretošanās kustības vēstnesis pašā smagākajā Otrā pasaules kara laikā. Pirms kāda brauciena uz ienaidnieka teritoriju pretošanās kustības cīnītāji pastāstīja viņam par ebreju masveida iznīcināšanu un aizveda viņu uz Varšavas geto un poļu nāves nometni, lai viņš visu redzētu pats savām acīm. Jans šo informāciju nodeva prezidentam Franklinam Rūzveltam, viens no pirmajiem pastāstot par holokaustu un aicinot pasauli rīkoties."

Obamas izteikums, nosaucot nacistu nometnes par "poļu nāves nometnēm", izraisīja poļu sašutumu. Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis mikroblogošanas vietnē "Twitter" Obamas izteikumu nodēvējis par "nezināšanu un nekompetenci", solot, ka pie šī jautājuma ķersies Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

Vēlāk par Obamas izteikumu atvainojies Nacionālas drošības padomes oficiālais pārstāvis Tomijs Vitors. "Prezidents pārteicās. Viņš runāja par nacistu nāves nometnēm Polijā. Mēs nožēlojam šo kļūdu, kurai nevajadzētu mazināt mūsu patiesos mērķus godināt Karski un tos drosminiekus, kuri aizstāvēja cilvēka godu tirānijas priekšā," teica Vitors.


Написать комментарий