Lelis mudina panākt skaidrību par virszemes TV apraides konkursu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Drīzumā būtu jāpanāk skaidrība par to, cik pretendentiem piešķirs tiesības paketēt virszemes televīzijas programmas pēc "Lattelecom" licences beigšanās 2013.gada decembrī, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Telekomunikāciju asociācijas (LTA) izpilddirektors Jānis Lelis.

Jautājums par programmu komplektētāju skaitu ir atstāts "karājoties gaisā", jo Ministru kabinets, gan uzklausījis domu par licences izsniegšanu vairākiem pretendentiem, taču nav neko tālāk darījis, sacīja Lelis. Lieta arī nav virzījusies kopš LTA kopsapulces 15.maijā, kad tika nolemts turpināt "pie konkurencē balstīta modeļa ieviešanas ciparu TV programmu izplatīšanā, tehnisko programmu izplatīšanu uzticot Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) un nepieļaujot monopolsituāciju klientu apkalpošanā", ar ko domāta skatītājiem piedāvāto programmu komplektēšana.

Lai gan LTA apvieno daļu Latvijas ar klasiskām telekomunikācijām - balss pārraidi, internetu un mobiliem sakariem - saistīto uzņēmumu, biedru starpā ir arī uzņēmumi, kas paralēli nodarbojas ar maksas televīzijas biznesu, tostarp "Baltcom" un "Viasat", tādēļ organizācija arī izsaka viedokli televīzijas jautājumos.

"Mums ir aizdomas, ka nekas nenotiks līdz septembrim, kas nozīmē, ka lietas tad varētu sasteigt," sacīja Lelis.

Kā liecina biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā esošā informācija, valdības, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) un citu tirgus "spēlētāju" sarunās noskaņojums nosliecies par licences piešķiršanu diviem pretendentiem, lai tādējādi veicinātu konkurenci.

Savukārt "Lattelecom" pārstāvji, kas aizstāv nākamās licences piešķiršanu tikai vienam pretendentam, vairākkārt norādījuši, ka divi programmu komplektētāji tikai dublētu izmaksas par klientu apkalpošanu, dekoderu izplatīšanu un tādējādi nevarētu konkurēt ar piedāvājumu skatītājiem.

"Baltcom" un citu kabeļtelevīzijas operatoru interese darboties arī virszemes televīzijas satura komplektēšanā esot saprotama, taču arī šeit varot rasties tirgus dominances problēmas. Proti, kabeļtelevīzijas operatori, tikuši pie virszemes satura komplektēšanas tiesībām, varētu sākt apzināti "kanibalizēt" virszemes klientus savam kabeļtelevīzijas piedāvājumam, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja kāda sarunās iesaistītā persona, kas nevēlējās atklāt savu vārdu.

Tas nozīmē, ka, izvēršot savus kabeļtelevīzijas tīklus, uzlabojot un iegūstot jaunas tehnoloģijas, tostarp interneta televīzijas bezvadu pārraidi, kabeļtelevīzijas operatori pārvilināti ciparu virszemes televīzijas skatītājus pie sevis, piedāvājot, piemēram, visu virszemes apraides programmu, plus daudzus kanālus, kuriem nebūtu vietas virszemes frekvenču diapazonā.

Tas, savukārt, radītu situāciju, par kuru daži jau pārmet "Lattelecom", ka tas vienā rokā turot gan interaktīvās televīzijas kārtis, gan komplektējot un pārdodot vietējo un ārvalstu virszemes televīzijas programmas.

Jau ziņots, ka ciparu apraides maksas satura paketēšanas nodošana vairāk nekā vienam komersantam radītu izaicinājumus, ja ne problēmas LVRTC. Ja būs divi komersanti, kas veidos katrs savu satura salikumu, loģiski būtu to vadīt ar vienu, LVRTC uzceltu galvas staciju, uzskata LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta, taču tas radītu problēmas ar abu satura salicēju datu nošķirtību un drošību.


Написать комментарий