Inese Laizāne: Skolās mūsu valstī varētu mācīties ne tikai latviešu un krievu valodas, bet arī latgaliešu valodu 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pagājušajās brīvdienās Preiļu rajonā, Varkavā notika Latgales identitātes forums, kuru organizēja Latvijas Kultūras ministrija.

Pasākuma dalībniece Saeimas deputāte no TB/LNNK Inese Laizāne Gorod.lv pastāstīja, ka Latgalei jau sen ir nepieciešama rūpīgi izstrādāta attīstības programma. Ļoti labi, ka arī valdība, beidzot, pievērsa uzmanību vienam no lielākajiem valsts reģioniem. Kultūras ministrijā jau no šī gada janvāra darbojās speciālā grupa, kas nodarbojas ar grozījumu izstrādi likumiem, kas sekmētu Latgales veiksmīgu attīstību.

Varkavā notikušajā forumā tika organizētas 4 darba grupas – izglītības, juridiskā, mediju un identitātes grupa. Katra no grupām izstrādāja savus priekšlikumus, kurus pēc Līgo svētkiem valdība izskatīts sēdē un, iespējams, atbalstīs.

Pēc deputātes Laizānes vārdiem, foruma gaitā tika apstiprināti konkrēti priekšlikumi. Piemēram, tiek plānots visās valsts skolās līdzās latviešu, krievu, angļu vai vācu valodu apguvei ieviest arī latgaliešu valodas mācības. Jo, saskaņā ar neseno tautas skaitīšanu, cilvēku skaits, kas sevi uzskata par latgaliešiem un lieto latgaliešu valodu, sastāda aptuveni 160 000 cilvēku, un to lielākā daļa dzīvo Latvijas galvaspilsētā, nevis mūsu reģionā.

«Mums ir jāizveido lokālās, vienotās identitātes sistēma, un pie šī jautājuma mēs turpināsim aktīvi strādāt. Lai kaut ko radikāli mainītu, ir jāsagatavo pamats un materiāls. Tieši ar to mēs arī nodarbosimies», - ir pārliecināta Inese Laizāne.

Kā kļuva zināms, Saeimas deputāte no Daugavpils uzstājās forumā ar runu, pastāstot dalībniekiem, ka savulaik, dzīvojot Latgalē un runājot latgaliešu valodā, ilgu laiku ļoti kautrējās par savu akcentu un centās tikt no tā vaļā, runājot latviski. Tagad viņai šķiet, ka nav par ko kaunēties un viņa lepojas, ka ir dzimusi tiešu mūsu zilo ezeru reģionā.
 


Написать комментарий

Laizāne ir mele un divkose, jo vēl pirms 1-2 gadiem uzskatīja, ja latgaliešu valoda ir dialekts. Tāpat Laizānei klibo matemātika un elementāra izpratne par ģeogrāfiju.