Jau šā gada beigās būs pieejams valsts finansējums mākslīgo apaugļošanu veikšanai

foto arstubiedriba.lv
foto arstubiedriba.lv

Jau šā gada otrajā pusē valsts budžeta grozījumos plāno paredzēt līdzekļus, lai mākslīgo apaugļošanu varētu veikt no valsts līdzekļiem, šodien žurnālistiem pavēstīja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate.

Jau ziņots, ka valdība šodien izskatīs Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu, kurā arī paredzēts, ka neauglības ārstēšanai un mākslīgai apaugļošanai tiks piešķirti līdzekļi no valsts budžeta.

Šmate informēja, ka patlaban valsts informācijas sistēmā ir ievadīti dati par aptuveni 200 vīriešiem un vairāk nekā 1000 sievietēm, kam ir noteikta neauglība. Jau patlaban neauglības, ja tās cēlonis ir ārstējams, ārstēšanu apmaksā no valsts līdzekļiem.

"Pirmais ir noteikt neauglības cēloni. Ja pāris vēlas bērnu, tad valsts no savas puses darīs visu. Ir jānoskaidro, vai ir gadījums, kad nepieciešama mākslīgā apaugļošana, vai var tikt galā ar ārstēšanu un pāris tiek pie bērniņa dabīgā ceļā," uzsvēra Šmate.

Ja vienīgais veids, kā tikt pie sava bērniņa ir mākslīgā apaugļošana, tad jau gada beigās šo procedūru būs iespējams veikt par valsts līdzekļiem. Viņa gan paskaidroja, ka patlaban ir paredzēts, ka valsts apmaksās vienu procedūru. Ieteicamais procedūru skaits ir no vienas līdz trijām, tāpēc viņa neizslēdza iespēju, ka nākotnē varētu apmaksāt arī vairāk par vienu mākslīgās apaugļošanas procedūru.

Uz vienu sievieti šīs procedūras veikšanai valsts budžetā ir paredzēti 1400 lati. Plānots, ka šogad būs nepieciešami aptuveni 70 000 latu, bet nākamgad tie jau būs 433 000 latu.

Paredzēts, ka valsts slēgs līgumus ar medicīnas iestādēm, kuras veiks mākslīgās apaugļošanas procedūras, un, tiklīdz kā līgumi būs noslēgti, arī interesenti varēs uzzināt, kurās iestādēs šo procedūru veiks par valsts budžeta līdzekļiem. Visticamāk, līgumi tiks slēgti jau septembrī un oktobrī, prognozēja ministrijas pārstāve.

Šmate nevarēja pateikt, kāds ir neauglīgo cilvēku skaits Latvijā, jo līdz šim nav bijis reģistra, kurā šie cilvēki tiek uzskaitīti. Taču Latvijā, tāpat kā citās Eiropas valstīs, vidēji tiek atklāti 1000 neauglības gadījumi gadā.


Написать комментарий