Slimnīcām novirza papildu 10,2 miljonus latu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Valdība otrdien palielināja apmaksas tarifu terapeitisko pacientu ārstēšanai stacionārā no līdzšinējiem 115,6 latiem līdz 185,9 latiem, novirzot slimnīcām jau iepriekš apsolīto papildu finansējumu 10,2 miljonus latu.

Tāpat noteikts, ka no 1.jūlija tiks atvērti četri jauni Steidzamās medicīniskās palīdzības punkti (SMPP) – Gulbenē, Valkā, Līvānos un Aizputē, kur pacientiem tiks nodrošināta 24 stundu medicīniskā personāla pieejamība.

SMPP iedzīvotāji varēs saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību dažādu traumu vai citu saslimšanu un veselības problēmu gadījumos – piemēram, augsts asinsspiediens, paaugstināta temperatūra, hronisku slimību saasināšanās utml. Ja pacienta stāvokli ārstniecības persona novērtēs kā smagu, kam nepieciešama hospitalizācija, tiks izsaukta neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, lai pacientu nogādātu attiecīgā līmeņa slimnīcā.

No 1.jūlija Priekules slimnīcā, Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā un Limbažu slimnīcā tiks atvērtas aprūpes gultas, kurās medicīnisko palīdzību varēs saņemt pacienti, kuri turpmākai ārstēšanai pārvesti no daudzprofilu slimnīcām pēc akūta ārstēšanas perioda.

Valdības atbalstītie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā paredz arī slēgt līgumus ar slimnīcām par stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu 2012.gadā, kā arī papildina un precizē normas, kas uzlabos veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu un apmaksu, skaidro atbildīgā Veselības ministrija (VM).

Valdība šā gada februāra beigās pieņēma rīkojumu par finansējuma piešķiršanu un līdzekļu pārdali stacionāras veselības aprūpes nodrošināšanai, palielinot viena pacienta ārstēšanas tarifu terapeitiskajiem pakalpojumiem. Tālab marta otrajā pusē piešķirts vajadzīgais finansējums, bet vēl bija nepieciešami attiecīgi grozījumi minētajos noteikumos par tarifa paaugstināšanu līdz 185,9 latiem.

Terapeitisko tarifu pacientu ārstēšanai piemēro gadījumos, kad nav nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. VM šā gada sākumā secināja, ka pašreizējais tarifs 115,6 latu apmērā nesedz izmaksas un slimnīcas nevar nodrošināt pacientiem nepieciešamo aprūpi, tādēļ tika nolemts to paaugstināt.

VM pārstāvis Oskars Šneiders aģentūrai BNS iepriekš paskaidroja, ka izmaiņas terapeitiskā tarifa apmērā tiek virzītas tikai tagad, jo VM nolēmusi tās nevirzīt steidzamības kārtā. Iepriekšējos grozījumos martā ministrija šīs izmaiņas nav paspējusi iekļaut, bet pēc tam izlemts nogaidīt un iekļaut grozījumos arī vairākus citus jautājumus, tostarp par mājas aprūpes paplašināšanu un traumpunktiem, "lai nebūtu tā, ka izgrozām šo vienu jautājumu un pēc īsa brīža sūtām uz valdību grozījumus vēlreiz".

"Ārstniecības iestādēm gada summa nemainīsies, tās saņems visu finansējumu neatkarīgi no tā, kurā mēnesī tiek grozīti noteikumi," pamatoja VM pārstāvis.

Veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība") pagājušajā nedēļā izteicās, ka pēc papildu finansējuma piešķiršanas pašu slimnīcu ziņā būs lemt, vai daļa no papildu naudas varētu tikt novirzīta algu palielinājumam. Ārstniecības personu atalgojums ir daļa no tarifiem, par ko slimnīcas slēdz līgumus ar valsti – tarifos ir iekļautas gan pacienta ārstēšanas un slimnīcas uzturēšanas izmaksas, gan mediķu darba samaksa, paskaidroja Šneiders.

"Mēs nevaram mediķiem nepastarpināti palielināt algas, tas viss iet caur tarifiem. Slimnīcas vadība, izvērtējot finansiālo stāvokli, var lemt par atalgojuma pārskatīšanu. Tas ir viņu lēmums, vadoties no reālās situācijas un iespējām," viņš teica.


Написать комментарий