Aktuāla informācija grūtībās nonākušajiem tautiešiem ārzemēs

foto maiak.org
foto maiak.org

Sociālo lietu pārvalde 2011.gadā pieciem Daugavpils pašvaldības iedzīvotājiem palīdzēja atgriezties uz mājām, pēc neveiksmīga darba meklējumiem ārzemēs.

Jaunieši, gribēdami nopelnīt, nereti izvēlās kādu laiku pastrādāt ārzemēs, piemēram novākt augļus un dārzeņus. Dažiem veicas, citi tiek apkrāpti, bet priecīgi, ka vispār tikuši prom.

Mēs vēlamies paskaidrot, kādi ir riski un kas būtu jāievēro, lai sevi pasargātu un nodrošinātu pret nepatīkamiem pārsteigumiem.

Iekārtot darbā Latvijā un ārzemēs var tikai licenzētas darbā iekārtošanas firmas. To, vai firmai ir licence, var uzzināt Nodarbinātības valsts aģentūrā; tālr.67021706; www.nva.gov.lv

Kur meklēt darbu Eiropā?

Eiropas mobilitātes portāls: www.europa.eu

Pieprasiet iespējami detalizētāku darba līgumu. Līgumu labāk noformēt tajā valodā, kuru darba ņēmējs labi pārzina.

Noskaidrojiet Latvijas vēstniecības adresi, tālruni tajā valstī, uz kurieni dodaties: www.mfa.gov.lv.

Nokārtojiet visu iespējamo apdrošināšanu: veselības apdrošināšanu, nelaimes gadījumu apdrošināšanu u.c.

Apgūstiet izvēlētās valsts valodu elementārā sazināšanās līmenī, informējiet tuviniekus par darbu ārzemēs, precīzu savas uzturēšanās vietas adresi un informāciju par darba devēju.

Atstājiet mājās pases kopiju un savu nesen uzņemtu fotogrāfiju, vienu pases kopiju paņemiet sev līdzi.

Paņemiet līdzi vismaz tik daudz naudas, lai pietiktu atpakaļ ceļam.

Vienojieties ar tuvinieku vai draugu, ka viņš informēs tiesības iestādes, ja norunātajā laikā jūs nedosiet ziņu par sevi (ir gadījumi, ka savlaicīga rīcība var novērst kaitīgu seku iestāšanos).

Jau šogad Latvijā reģistrēti 17 cilvēku tirdzniecības upuri, 13 sievietes un četri vīrieši, kas bija iesaistīti fiktīvās laulībās, prostitūcijā, piespiedu darbā un tikuši seksuāli izmantoti.

“Patvērums “Drošā māja”” ir vienīgā organizācija, kura ieguvusi tiesības sniegt valsts apmaksātos sociālās rehabilitācijas pakalpojumus cilvēku tirdzniecības upuriem.