Farida Zaletilo: Mākslas centrā tiks izveidota Dvinskas biogrāfiskā zāle un istaba meditācijām

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kā zināms, līdz nākamā gada rudenim Daugavpils cietoksnī Arsenāla ēkā tiks veikti Marko Rotko mākslas centra būvniecības darbi. Pēc projekta vadītāja asistentes Faridas Zaletilo vārdiem, topošajam objektam ir visas iespējas kļūt par pasaules centru, kas akumulē lielākus mākslas pasākumus un padara Daugavpili par pilsētu ar dinamisku un bagātu kultūras dzīvi.

Farida Zaletilo pastāstīja, ka topošajam Centram jākļūst par Dvinskas XIX.gadsimta beigu – XX.gadsimta sākuma dzīves enciklopēdiju. „Šeit atradīsies biogrāfiskā zāle, kas tiks veltīta mūsu pilsētai. Diemžēl, mums nav daudz informācijas par Rotkoviču dzīves Dvinskas posmu, tāpēc par zāles akcentu kļūs Dvinska. Mēs plānojam prezentēt pilsētas sociālo un kultūras jomu – vietas, kurās cilvēki dzimst, mācās, precas, vārdu sakot, visu cilvēka eksistences kalendāro ciklu.

Ekspozīcijas pamatā būs Dvinskas arhitektūras paraugu fotogrāfijas gadsimtu mijā (XIX.gs.-XX.gs.), kad mūsu pilsēta piedzīvoja ziedu laikus. Digitālā ekspozīcija skatītājiem parādīs Dvinsku kā pilsētu ar ambīcijām, kur cilvēki brauca iegūt izglītību, strādāt un dzīvot.

Zālē tiks demonstrētas divas emocionālās vecai pilsētai veltītas filmas. Tās ir gandrīz pabeigtas, un tās ir filmējis režisors-dokumentālists Vladimirs Vatmahters. Pirmās filmas videorindas pamatā ir pilsētas arhitektūra, otrā filma tiks veltīta Daugavai, jo Marko Rotko atmiņā tā bija palikusi kā viena no spilgtākajām bērnības atmiņām. Upes dzīve reizēm ir mierīga, reizēm – strauja, ar tiltiem un piestātnēm.

Centra pirmajā stāvā blakus zālei, kurā tiks prezentēti gleznu oriģināli, tiek plānots iekārtot radošajai meditācijai domāto istabu (Silent room). Tas ir saistīts ar to, ka katrā Rotko dzīves laika rīkotajā izstādē tika piedāvāta struktūras kompozīcija no 4 darbiem, kas ieskāva cilvēku, ļaujot viņam iegrimt pārdzīvojumos un emocijās.

Kaut ko tamlīdzīgu mēs mēģināsim radīt meditācijām domātajā istabā. Šim nolūkam tiks izmantotas slavenā mākslinieka kvalitatīvās reprodukcijas no Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja kolekcijas”, - pastāstīja Farida Zaletilo.


Написать комментарий