Lietuvas Saeimas deputāts P.Auštrevičus: Visaginas AES būvniecības gadījumā Daugavpils reģions saņems vairākas priekšrocības

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kā jau tika ziņots, no Likuma par Visaginas AES galīgā varianta Lietuvas Saeima ir izsvītrojusi punktu par 50% atvieglojumiem elektroenerģijas tarifam, kas bija domāti blakus esošo rajonu iedzīvotājiem.

Visaginas AES būvniecības tēma tika apspriesta arī forumā par Krievijas, NATO un ES sadarbību, kuru jūlija sākumā Ļeņingradas apgabalā organizēja Starptautiskās un reģionālās politikas centrs. Runājot par sadarbību Baltijas jūras reģionā, uzstājās Lietuvas Saeimas deputāts un Eiropas lietu komitejas priekšsēdētājs Petras Auštrevičus. Portāla Gorod.lv pārstāvis aprunājās ar Lietuvas pārstāvi par Visaginas AES būvniecību Daugavpils 30 km zonā un saņēma atbildes uz jautājumiem, kas uztrauc pilsētas iedzīvotājus.

P.Auštrevičus apliecināja, ka AES būvniecības gadījumā 50 km zonas iedzīvotāji tomēr saņems atvieglojumus elektroenerģijai. Lietuviešu puse no minētā lēmuma neatsakās, taču pašlaik nav īstais brīdis noformēt to dokumentāli – oficiāli tās tiks pieņemts 2018.-2019.gadā, kad AES būvniecība atradīsies noslēguma stadijā vai pēc AES nodošanas ekspluatācijā.

Pēc Lietuvas Eiropas lietu komitejas priekšsēdētāja domām, Visaginas reģions (tai skaitā Daugavpils) AES būvniecības gadījumā, izņemot atvieglojumus elektroenerģijas tarifam, saņems papildus investīcijas savā attīstībā – tiks radītas darbavietas, kur tiks nodarbināti arī daugavpilieši, pieaugs dažādu preču un pakalpojumu patēriņš.

Kā zināms, Latvijas valdība vēl nav pieņēmusi lēmumu par piedalīšanos būvniecības projektā, jo pagaidām novērtē projekta ekonomiskus labumus. P.Auštrevičus uzskata, ka, ņemot vērā faktu, ka Baltijas valstīs ir vērojams elektroenerģijas deficīts, un nevar rēķināties ar tās ilgtermiņa piegādi no Krievijas, Latvija pieņems pareizo lēmumu sakarā ar piedalīšanos AES būvniecībā. Ja stacija tiks uzbūvēta, nav gaidāms būtisks cenu samazinājums, taču AES būvniecība ļaus droši skatīties rītdienā un būt pārliecinātiem par elektroenerģijas pastāvīgu un stabilu piegādi, atzīmē P.Auštrevičus.

Attiecībā uz ieplānotās AES drošības jautājumiem, Lietuvas Saeimas pārstāvis apliecināja, ka objekts izmantos jaunāko 3+ klases reaktoru, kas izturēs pat iespējamo lidmašīnas krišanu. „Mums ir liela pieredze atomstaciju ekspluatācijā un mēs nekādā gadījumā neriskēsim ar mūsu cilvēku dzīvībām, jo savā teritorijā mēs gribam dzīvot vēl daudzus gadsimtus. Mums ir stingras prasības, kas atbilst atomenerģētikas prasībām un drošības standartiem Eiropā. AES būvniecības gaitā nebūs nekāda veida kompromisu – ne ar sirdsapziņu, ne ar tehnoloģijām. Katastrofa Fukusimā bija liela nelaime, bet tur valdīja ekstraordinārie apstākļi. Par reakcijas iziešanas no kontroles iemeslu kļuva appludinātu reaktoru atslēgšana. Tika pieļauta konstruktīvā kļūda, kad tie tika novietoti blakus stacijai, nevis uz tuvumā esošās klints. Zinot to visu, mēs darīsim visu iespējamo, lai Visaginas AES atbilstu augstākajiem starptautiskajiem standartiem un projekts būtu caurspīdīgs un atklāts”, - pastāstīja P.Auštrevičus.

Eiropas lietu komitejas priekšsēdētājs paziņoja arī to, ka Visaginas AES pienākumos, tāpat kā katras AES pienākumos, ietilpst personāla un AES tuvumā dzīvojošo cilvēku veselības monitorings. Kā arī lietuviešu puse visos būvniecības posmos ir gatava pastāvīgi kontaktēties ar sabiedrību, tādā veidā iegūstot tās atbalstu.

Ar laiku uzzināsim, kādu lēmumu par piedalīšanos būvniecībā pieņems Latvija un kādā veidā tiks veidots dialogu ar tautu.


Написать комментарий