Delegāciju no Moldovas ieinteresēja stratēģiskais Latgales attīstības plāns

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šodien, 11.jūlijā, Daugavpili ar oficiālu vizīti apmeklē delegācija no Moldovas Republikas, kuras sastāvā ir valsts Ziemeļu attīstības reģiona pārstāvji un Reģionālās attīstības un būvniecības ministrijas speciālisti.

Moldovas delegācijas vadītājs un Reģionālās attīstības aģentūras „Nord” direktors Ivans Bodrugs pastāstīja, ka pirmo reizi mūsu valsti viņi ir apmeklējuši pirms diviem gadiem. Rezultātā ar Reģionālās attīstības aģentūru tika noslēgts līgums par sadarbību valsts līmenī.

„Pagājušā gada oktobrī mēs apmeklējām Daugavpili, kur tikām iepazīstināti ar Latgales reģiona attīstības ilgtermiņa plānu, kas ļoti mūs iespaidoja. Jo īpaši tāpēc, ka jūsu reģions ir vienīgais valstī, kurā ir izstrādāts konstruktīvais un detalizētais rīcības plāns līdz 2030.gadam.

Jūsu pieredze mums ir ļoti svarīga, esam ievērojuši pie jums skaidru dinamiku un lūguši jūsu ekspertu palīdzību šāda veida Moldovai domātās programmas izstrādē.
Jo no mūsu stratēģijas ir atkarīgi darbs un dzīve mūsu reģionā turpmākajos 5-7 gados.

Esam NVS sastāvā, taču cenšamies integrēties Eiropā un tas ir ilgs un sarežģīts ceļš, tāpēc Latvijas palīdzība mūsu attīstībā ir acīmredzama un nepieciešama. Ceram uz ciešu sadarbību, īpaši tāpēc, ka mūsu importa un eksporta aprite pamazām pieaug. Arī Moldovas pilsētu Beļci nosacīti varētu saukt par Daugavpils analogu – šeit dzīvo 100 000 iedzīvotāju, turklāt, lielākā to daļa ir krievvalodīgie iedzīvotāji”, - paziņoja Moldovas delegācijas vadītājs.

Pēc Reģionālās attīstības plānošanas nodaļas vecākās ekspertes Jevgēnijas Butņickas vārdiem, pirms nedēļas Latvija un Moldova parakstīja memorandu par sadarbību. Latvija ir neliela valsts, tās attīstība jāplāno funkcionālo teritoriju ietvaros, tāpēc mūs interesē Moldova, bet viņiem varētu būt noderīga mūsu pieredze reģionālajā politikā. Butņickas kundze ir pārliecināta, ka mums ir, ko parādīt viesiem, varam dalīties pieredzē, pastāstīt, ko esam iemācījušies, kādas kļūdas pieļāvuši un kādus secinājumus izdarījuši. Tiek plānots, ka Moldovu ar atbildes vizīti Latvijas delegācija apmeklēs nākamā gada augustā.

Vizītes laikā Latvijā Moldovas delegācija tikās ar dažādu valsts ministriju pārstāvjiem – ar Ekonomikas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Lauksaimniecības ministriju pārstāvjiem, kā arī ar Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvjiem, apspriežot energoefektivitātes jautājumus, Latvijas investīciju vides iespējas, mūsu valstu sadarbības iespējas un reģionālās politikas jautājumus.
Šodien Daugavpils Māla mākslas centrā Moldovas viesi tiksies ar Latgales plānošanas reģiona darbiniekiem, Pilsētas domes pārstāvjiem un Rēzeknes brīvās ekonomiskās zonas speciālistiem un apspriedīs investīciju piesaistes iespējas, Latgalē realizētos projektus un pārrobežu teritoriju sadarbību.

Rīt viesi dosies uz Jelgavu, bet piektdien atgriezīsies Latvijas galvaspilsētā.


Написать комментарий