Tāpat ierosinātā direktīva paredz izveidot vienotu muzikālo darbu licencēšanu Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) teritorijā - mūzikas pārdošanas kompānijām licenci pietiks izņemt vienā ES dalībvalstī nevis katrā valstī atsevišķi. Direktīva paredz arī ātrāku autoratlīdzību izmaksu autortiesību īpašniekiem, kā arī iespēju autortiesību īpašniekam izvēlēties savām interesēm visatbilstošāko autortiesību organizāciju.

EK skaidroja, ka šādi noteikumi radītu labāku autortiesību turētāja interešu aizsardzību, kā arī patērētājiem palielinātu piekļuvi kultūras saturam, jo pašreizējā nepieciešamība saņemt licenci katrā valstī palielina mūzikas ierakstu kompāniju izmaksas. Vienotā licence padarītu ierakstu iegādi lētāku arī patērētājam un tādējādi samazinātos mājaslapu skaits, kurās nelegāli pieejami mūzikas ieraksti, uzskata EK.

EK uzsvēra, ka ir palielinājies pieprasījums pēc piekļuves kultūras saturam internetā, taču šī interneta piekļuve savā būtībā nepakļaujas robežām un neatzīst valstu noteiktos ierobežojumus satura izplatīšanā un patērēšanā. Tāpēc darbojas autortiesību organizācijas, kuras pārvalda ar autortiesībām aizsargātu mūzikas ierakstu un citu kultūras materiālu licencēšanu lietošanai tiešsaistē, pārstāvot mūzikas un dziesmu vārdu autorus un novirzot tiem atbilstošās autoratlīdzības.

EK norādīja, ka jaunie noteikumi varētu mainīt autortiesību organizāciju darbību visā Eiropā. ES dalībvalstīm būtu jānodrošina vienots mehānisms arī strīdu atrisināšanai starp autortiesību aģentūru un īpašuma tiesību turētājiem. EK skaidroja, ka uzlabotie standarti nodrošinātu labāku autortiesību organizāciju darbību un radītu lielāku uzticību to darbībai.

Nepieciešamība pēc izmaiņām autortiesību organizāciju praksē radās pēc gadījumiem, kad autoratlīdzībās izmaksājamā nauda tika zaudēta organizācijas ieguldījumu darījumos, kā arī pēc ilgtermiņā kavētas autoratlīdzības izmaksāšanas autortiesību turētājiem, skaidro EK.