Līvānu novada skolēni piedalījušies vasaras nometnē Ēlandē 1

publicitātes foto
publicitātes foto

Šovasar Zviedrijā, Ēlandes salā no 30.jūnija līdz 19.jūlijam vasaras nometnē atpūtās un mācījās Līvānu novada skolēni. Nometnes norisi nodrošināja biedrības „Baltā māja”  draugi un sadarbības partneri- organizācijas „Lettiska Hjälpinsamling” un „Stiftelsen Sandbyprästgård”, informē Līvānu pašvaldības mājaslapa.

Pateicoties aktīviem Zviedrijas iedzīvotājiem no organizācijām „Lettiska Hjälpinsamling” un „Stiftelsen Sandbyprästgård”, kuras ik gadus atbalsta latviešu bērnu nometnes Ēlandes salā, Sandbijā, šovasar nometnē piedalījās skolēni no Rožupes un Jersikas pamatskolām. Nometnes vadību un aktivitātes palīdzēja nodrošināt biedrības „Baltā māja” pārstāvji un Maija Jasinska no Rožupes. Bērni bija vecumā no 6 līdz 15 gadiem, vairums no ģimenēm ar maziem ienākumiem, arī no daudzbērnu un audžuģimenēm. Pirmais piedzīvojums lielākajai daļai bērnu bija lidojums ar lidmašīnu. Tam sekoja vairāku stundu brauciens komfortablā autobusā pa perfektajiem Zviedrijas ceļiem. Uz Ēlandes salu, kurā notika vasaras nometne, mēs nokļuvām pa 6,8 km garu tiltu.

Nometne notika Sandbijā- bijušajā mācītājmuižā, kurā vasaras nometnes Latvijas bērniem tiek rīkotas jau vairāk kā sešdesmit gadus. Tūlīt pēc 2. Pasaules kara te vasarās, lai uzlabotu savu veselību un zināšanas par Latviju, sāka ierasties bēgļu bērni no Vācijas. Atjaunotās Latvijas bērniem iespēja pavadīt vasaras Sandbijā ir kopš 1991. gada. Līvānu skolēni šī gada nometnē varēja piedalīties pateicoties starptautiskā fonda „Heifer” koordinatores Līgas Puriņas- Purītes rekomendācijai.

Katra diena nometnes dalībniekiem nesa gan jaunas zināšanas, gan dažādas atpūtas iespējas, kas ļāva labāk iepazīt vietējo iedzīvotāju sadzīvi un paradumus. Bērni paši kopa savas istabas, arī teritoriju, pēc kārtas dežūrēja virtuvē. Lielu prieku visiem sagādāja iespēja braukt ar velosipēdiem. Zviedrijā visi velosipēdisti obligāti brauc ar ķiverēm un var uz ceļiem justies droši, jo automašīnu vadītāji ir ļoti atbalstoši un uzmanīgi. Veloizbraucieni pa salu notika ik dienas, tāpat bieži tika spēlēts futbols. Nometnes laikā vairākas reizes tika sarīkotas jautras komandu spēles, kurās bija nepieciešamas parādīt gan zināšanas, gan atjautību, gan komandu vienotība.

Nometnes rīkotāji bija nodrošinājuši arī vairākas ekskursijas. Interesanti bija braucieni uz bāku „Garais Jānis”, Eketorpas cietoksni, Kalmāras pili, ornitoloģijas un kukaiņu izpētes stacijām. Liela sajūsma bija par atpūtu atrakciju parkā. Visās ekskursijās mūs pavadīja brīvprātīgie gidi, kas runāja latviešu valodā. Žēl tikai, ka šogad laiks jūlija mēnesī bija samērā vēss un ļoti vējains, tas liedza peldēties jūrā.

Visu nometnes laiku notika gatavošanās nometnes Atvērto durvju dienas pasākumam, kas notika 15. jūlijā. Tika sagatavota lieliska koncertprogramma- dziesmas, dejas, iestudēta izrāde. Pasākums sākās ar svētbrīdi vietējā baznīcā, tās apmeklētājiem bija iespēja noklausīties latgaliešu tautas dziesmu „Pie Dieviņa gari galdi”. Sekoja koncerts Sandbijā, kuru noskatījās vairāk kā 60 nometnes viesi. Tie bija cienījami vietējie zviedri un latvieši, kuri jau ilgus gadus nodrošina atbalstu nometnes rīkošanai. Vēl vienu koncertu nometnes dalībnieki sniedza vietējā pansionātā.

Trīs nometnes nedēļas aizskrēja ātri. Varbūt arī kādu brīdi mazākajiem dalībniekiem sagribējās būt ātrāk mājās vai lielākajiem pietrūka ikdienā ierasto izklaides iespēju. Tomēr, nometnei noslēdzoties, visi atzina, ka kopā pavadītais laiks ir bijis liels ieguvums. Pirmkārt, tā bija iepazīšanās ar lieliskiem cilvēkiem, iespēja uzzināt par viņu nesavtīgo mīlestību pret Latviju un tās bērniem. Varējām labāk izprast brīvprātīgo darbu, kas Zviedrijā katram ir goda lieta. Paši ik dienas cītīgi šķirojām sadzīves atkritumus, kas vietējiem ir ierasts ikdienas paradums. Bija pat, pirms ievietošanas atsevišķā tvertnē, jāizmazgā piena tetrapakas un sviesta trauki. Mēs vērojām arī apkārtējo cilvēku viesmīlību un uzticēšanos vienam pret otru. Piemēram, zemnieku nelielajos sakņu veikaliņos, pircēji paši godprātīgi norēķinās par preci. Mācīties varējām arī zviedru lepnumu par savu valsti, par savas valsts karogu, kas plīvoja pie ikvienas mājas.

Šī gada Sandbijas nometne latviešu bērniem noslēgusies. Nolaisti ik rītus paceltie nometnes karogi, izdziedāta kopējā rīta un vakara apļa dziesma. Nometnes organizatori no biedrības „Baltā māja” pateicas Līvānu novada domei par transporta uz un no lidostas nodrošinājumu. Nometnes dalībnieki- Līvānu novada bērni, var tikai no sirds pateikties par lielisko iespēju, ko tiem sagādāja draugi no Zviedrijas un censties piepildīt prāvestes Ievas Graufeldes vēlējumu: „Esiet zemes sāls un gaisma!”


Написать комментарий

Jā, lasot šo rakstu uzjundīja atmiņas arī par mūsu viesošanos šajā mājā 1994. gadā, kad tās saimniece bija cienījamā Sviķes kundze. Dziedājām un muzicējām netālu dzīvojošo latviešu kāzās, sniedzām daudzus koncertus un apskatījām Zviedrijas Karaļa vasaras rezidenci. Bērniem tas tiešām bija piedzīvojums! Arī Ieva Graufelde mūs laipni sagaidīja Stokholmā. paldies par atbalstu Latvijas bērniem!