Virsmežniecības vecākais inspektors: Malumednieku aktivitāte parasti sākas rudenī

foto adventure.howstuffworks.com
foto adventure.howstuffworks.com

Sākotnēji par malumedniekiem sauca suņu medniekus, mūsdienās par malumedniekiem tiek uzskatīti cilvēki, kuri pārkāpj likumdošanu.

Sēlijas virsmežniecības vecākais medību inspektors Vladimirs Prisjagins Gorod.lv pastāstīja, ka malumedniecības gadījumu ir diezgan daudz, jo par malumedniecību tiek uzskatītas gan medības likumā nenoteiktajā laika posmā, gan nepieciešamo dokumentu vai licences trūkums, gan nomedīto dzīvnieku limita pārsniegšana, gan medību teritorijas neievērošana, gan drošības noteikumu pārkāpšana.

Piemēram, stirnu āžu medību sezona sākas no 1.jūnija, briežus un aļņus drīkst medīt no 1.septembra, pīļu medību sezona sākas augusta otrajā sestdienā no plkst.16:00, medīt drīkst tikai trešdienās, sestdienās un svētdienās līdz 15.septembrim. Stirnu, briežu un aļņu medības stingri limitē Ministru kabineta noteikumi.

Pēc Vladimira Prisjagina vārdiem, vislielākā malumednieku aktivitāte sākas, tuvojoties rudens laikam. No 1.oktobra, sākoties dzinējmedību sezonai, tiek sastādīts vairāk administratīvo protokolu, kuri visbiežāk ir saistīti ar drošības noteikumu neievērošanu.

Piemēram, pagājušās nedēļas beigās tika sastādīts šāda veida protokols par kādu mednieku, kurš personīgajā automašīnā pārvadāja izlādētu bisi. Naudas sods par medību noteikumu pārkāpšanu sastāda 20-250 latus, par nelikumīgu medību veikšanu – līdz 500 latiem.

Mednieku-pārkāpēju notveršanas darbs ir sarežģīts, jo vienīgais veids, kā ir iespējams pierādīt pārkāpēja vainu, ir notvert to uz vietas ar nelikumīgu medījumu, to izdarīt nav vienkārši, kaut arī inspektori bieži vien rīko izbraukumu reidus. Vecākais inspektors Vladimirs Prisjagins atbild par likuma ievērošanu Daugavpils, Krāslavas, Preiļu, Jēkabpils un Aizkraukles teritorijās.

No šī gada sākuma tika reģistrēti 11 pārkāpumu gadījumi, tika ierosinātas 2 krimināllietas, kuras šobrīd atrodas izmeklēšanas stadijā. Starp citu, par malumedniecību likumā tiek paredzēts sods brīvības atņemšana uz laiku līdz 4 gadiem. Parasti gada laikā tiek reģistrēti aptuveni 30 malumedniecības gadījumi.

Jāatzīmē, ka Latgalē ir reģistrēti aptuveni 5 000 mednieki, kuru lietošanā atrodas apmēram 10 000 ieroču vienības. Mednieka biļeti var saņemt jebkurš interesents, kas ir sasniedzis 18 gadu vecumu, izgājis speciālos kursus, nolicis eksāmenus un piereģistrējies policijā.


Написать комментарий