Premjeram prasa aizliegt putnu ligzdošanas laikā cirst mežus

foto sdoople.info
foto sdoople.info

Latvijas Ornitoloģijas biedrība Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) prasa putnu ligzdošanas laikā pavasarī un vasaras sākumā noteikt mežu ciršanas aizliegumu.

Kā portālu „Delfi" informēja Latvijas ornitoloģijas biedrībā, katru gadu pavasarī mežu ciršanas laikā bojā iet ap 20 000 putnu ligzdu - apmēram 100 000 jauno putnu, tāpēc premjeram tiks nosūtīta petīcija ar lūgumu laiku no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam noteikt par kluso periodu, kurā netiek cirsti meži un koptas jaunaudzes.

Petīcija tapusi ornitologiem rīkojot akciju „Necērt pavasarī!", kuras laikā aicinājumu pavasarī pārtraukt mežizstrādi parakstījuši 3159 cilvēki. Ap 90% petīcijas parakstītāju ir Latvijas iedzīvotāji vai ārzemju latvieši.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus norāda, ka nesen plašsaziņas līdzekļos izskanējusi informācija par meža ciršanas laikā izpostītu mazā ērgļa ligzdu. Tāpat no kolēģiem saņemtās ziņas par mežizstrādes traucējuma dēļ pamestām melnā stārķa ligzdām ir skarbs atgādinājums tam, cik nepieciešams pavasarī ir mežu ciršanas pārtraukums.

Ķerus atzīmē, ka šie gadījumi ir tikai problēmas redzamākā daļa, jo tūkstošiem putnu ligzdu katru pavasari aiziet bojā neviena neievērotas. Tas nav pieņemami no dabas aizsardzības viedokļa, un arī Latvijas sabiedrība ir paudusi, ka šādu mežsaimniecības praksi neatbalsta.

„Latvijas Faktu" veiktā aptauja liecina, ka mežizstrādes pārtraukumu putnu ligzdošanas laikā atbalsta 80% Latvijas iedzīvotāju. Ierobežojumi mežizstrādes darbiem putnu ligzdošanas laikā ir noteikti arī kaimiņvalstī Igaunijā, norāda Ķerus.

Parakstīto petīciju Latvijas Ornitoloģijas biedrība nosūtīs Dombrovskim. Ar pašu petīciju un savāktajiem parakstiem iespējams iepazīties interneta lapā http://necertpavasari.lv/.


Написать комментарий