Nākamā gada valsts budžeta prioritātēm novirzīs 122 miljonus latu

foto spice.ucoz.lv
foto spice.ucoz.lv

2013.gada budžetā prioritārajiem pasākumiem tiks piešķirti aptuveni 122 miljoni latu, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (v).

Izvirzot demogrāfiju par vienu no prioritātēm, valdība lēma, sākot ar 2013.gada 1.septembri, nodrošināt atbalstu bērna pieskatīšanai 50 latu apmērā mēnesī ģimenēm, kurām nav iespējas izmantot bērnu pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumus, tādējādi kopā veidojot 3,8 miljonus latu, kā arī, sākot ar 1.jūliju, par 10 latiem mēnesī palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamā ienākuma atvieglojumu par apgādībā esošu personu.

Valdība arī nolēmusi papildu līdzekļu novirzīšanu XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku organizēšanai 3,39 miljonu latu apmērā, tai skaitā mērķdotācijām pašvaldībām 491 396 latu apmērā, XVII Baltijas studentu dziesmu un deju svētku "Gaudeamus" un XI Skolēnu Dziesmu un Deju svētku rīkošanai 107 220 latu apmērā, Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai 2014. gadā 2,04 miljonu latu apmērā, kā arī Latvijas Prezidentūras ES 2015. gadā nodrošināšanai.

Tāpat valdība nolēma piešķirt 6,7 miljonus latu pedagogu zemākās mēnešalgas likmes paaugstināšanai, sākot ar šā gada 1.septembri.

Dombrovskis norādīja, ka, lemjot par nākamā gada budžetu, ministri centušies koncentrēties gan uz ekonomikas attīstību, gan demogrāfisko situāciju, kultūru un citām jomām.

Premjers uzsvēra, ka valdībai ir izdevies panākt vairākus kompromisus ministriju starpā, kā arī rast iespēju palielināt budžeta ieņēmumus, lai tādējādi varētu piešķirt finansējumu noteiktu pasākumu īstenošanai. Turklāt budžeta deficīts nākamgad nepieaugs un saglabāsies 1,4% no iekšzemes kopprodukta.

Dombrovskis rezumēja, ka ceturtdien noslēgušās svarīgas sarunas par nākamā gada budžeta aprisēm un turpmākais darbs būs "tehniska budžeta izstrāde", lai budžeta projektu iesniegtu skatīšanai Saeimā līdz 1.oktobrim.

"Ir izdevies ar ministrijām vienoties, jo to ambīcijas no sākotnējiem 340 miljoniem latu ir sarukušas līdz šim līmenim, ko mēs varam atļauties," premjeru papildināja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

2013.gada budžeta iespējas jeb fiskālās telpas lielumu pamatā noteikuši divi faktori. Viens no tiem ir jau pieņemtās nodokļu politikas izmaiņas ekonomikas attīstības veicināšanai – iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi trīs gadu laikā samazināt no 25% līdz 20%, savukārt pievienotās vērtības nodokļa likmi samazināt no 22% līdz 21%. Tāpat ņemta vērā valdības deklarācijā ietvertā apņemšanās virzīties uz ekonomiskajā ciklā sabalansētu budžetu.

Ministriju sākotnējie 340 miljonu latu lielie pieprasījumi 2013.gada budžeta prioritātēm krietni pārsniedza fiskālās iespējas. Finanšu ministrija uzsver - lai arī ministriju pieprasījumi ir saprotami, uzreiz pēc krīzes nav iespējams visām ministrijām atjaunot visu nepieciešamo finansējumu, lai neietekmētu fiskālo disciplīnu, tādēļ ir nepieciešama solidāra un sabalansēta pieeja prioritāšu noteikšanā, vienlaikus nodrošinot fiskālo disciplīnu.


Написать комментарий