Zviedrija un Lielbritānija asi nosodījušas Ekvadoras lēmumu Asanža lietā

foto digitaltrends.com
foto digitaltrends.com

Zviedrija un Lielbritānija asi nosodījušas ceturtdien Ekvadoras valdības pieņemto lēmumu piešķirt interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājam Džulianam Asanžam politisko patvērumu. Kritizētāji uzskata, ka šis lēmums vēl vairāk saasinās diplomātisko skandālu ap vārda brīvības aizstāvi Asanžu, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Ekvadoras vēstniecībā Lielbritānijā Asanžs no britu varasiestādēm noslēpās jūnijā. Tas notika pēc tam, kad viņš bija izsmēlis visas apelācijas sūdzību iespējas par izdošanu Zviedrijai, kur Asanžam ir izvirzītas apsūdzības seksuāla rakstura noziegumos. Šīs apsūdzības Asanžs noliedz.

Pēc ceturtdienas lēmuma, ar kuru "WikiLeaks" dibinātājam piešķirts politiskais patvēruma Ekvadorā, Lielbritānija paziņoja, ka nepieļaus Asanža izvešanu no valsts, tiklīdz viņš izies no vēstniecības telpām, policija vīrieti arestēs. Jau vairākas dienas pie vēstniecības telpām dežurē policija.

Lielbritānijas varasiestādes paziņojušas, ka nav likumīga pamata tam, lai ļautu Asanžam atstāt Angliju. Taču briti cer situācijai atrast "diplomātisku risinājumu".

Zviedrijas varasiestādes norāda, ka Ekvadora ar savu lēmumu cenšas kavēt tiesvedību pret Asanžu Zviedrijā, tā neievērojot starptautiskos likumus. Zviedrija arī noliedz bažas, ka Asanžu tur varētu tiesāt neatbilstoši likumiem.

Lielbritānijai vajadzētu respektēt suverēnās Ekvadoras lēmumus, BBC sacījis Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino. Pretējā gadījumā Ekvadora gatava izmantot alternatīvus variantus, kurus pieļauj starptautiskās tiesības, lai Asanžu droši izvestu no Lielbritānijas.

Ekvadoras valdība uzskata, ka izdošanas gadījumā Zviedrijai netiks ievērotas Asanža cilvēktiesības un šī valsts var tālāk viņu izdot ASV. Asanžs interneta vietnē "Wikileaks" publicēja daudzus tūkstošus diplomātisko dokumentu un šīs publikācijas sadusmoja daudzas valstis, tostarp ASV. Tāpēc Asanžs uzskata, ka tagad tiek vajāts un ASV viņu apsūdz spiegošanā.

Asanžs uzskata, ka Ekvadoras lēmums ir "vēsturiska uzvara, taču cīņa ir tikai nesan sākusies".

Lielbritānijas policija Asanžu aizturēja 2010.gada 7.decembrī, taču apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un tagad viņam jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

"WikiLeaks" izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā, kā arī publiskojot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu.


Написать комментарий