'Pussy Riot' dalībnieces atzītas par vainīgām huligānismā

foto pitchfork.com
foto pitchfork.com

Pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces piektdien Maskavas Hamovņiku rajona tiesa atzina par vainīgām huligānismā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Soda mēru tiesa vēl apsūdzētajām nav noteikusi.

"Grupas "Pussy Riot" dalībnieces, izmeklēšanā nenoskaidrotos apstākļos, vienojās sazvērestībā ar mērķi nopietni pārkāpt sabiedrisko kārtību un paust necieņu pret sabiedrību," spriedumā norādījusi tiesnese.

Tikmēr, kā vēsta BBC, gan pie tiesas ēkas, gan zālē pulcējas arvien vairāk cilvēku, tiek pastiprināti arī policijas spēki. BBC ziņo, ka ir arī vairāki aizturētie un starp tiem ir bijušais pasaules čempions šahā un politiķis Garijs Kasparovs, kā arī Kreisās frontes koordinators Sergejs Udaļcovs.

Jekaterina Samuceviča, Marija Aļohina un Nadežda Tolokoņņikova apsūdzētas par huligānismu, jo viņas valsts galvenajā pareizticīgo katedrālē izpildīja pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņa politiku vērstu dziesmu. Par šo nodarījumu prokuratūra mūziķes lūdza sodīt ar trim gadiem cietumā.

Šo tiesas prāvu ir nosodījušas daudzas valstis un daudzi slaveni mūziķi un mākslinieki, sakot, ka tā ir vēršanās pret vārda brīvību. Lietas izskatīšanas laikā pie tiesas ēkas bieži pulcējās demonstrantu pūlis, kurš prasīja ieslodzītās sievietes atbrīvot.

Putins, apmeklējot Londonas Olimpiskās spēles, iepriekš ārvalstu medijiem sacīja, ka lūgs dziedātājas nesodīt pārāk bargi.

Jau vēstīts, ka 21.februārī "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonām, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja. Martā grupas dalībnieces tika aizturētas.

Grupas dalībnieces tiesā neatzīst vainu reliģiskā huligānismā. Apsūdzētās uzskata, ka ar savām darbībām neko kriminālsodāmu nav pastrādājušas un maksimālais sods, ko viņām varētu piespriest, ir administratīvais.

Tolkoņņikova tiesā paziņojusi, ka viņas rīcībai bija tikai politiski motīvi, viņa nav vēlējusies ar akciju aizskart ticīgos. "No ētikas viedokļa tā bija kļūda, šo akciju rīkot Dievnamā," paziņoja grupas dalībniece. "Mēs nevērsāmies pret ticīgajiem, bet gan pret pastāvošo politiku," sacīja Tolkoņņikova.


Написать комментарий