Vēstnieks Aleksandrs Gerasimenko: Ir reģistrēti vairāk nekā 750 kopīgie Baltkrievijas un Latvijas uzņēmumi

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils un Ilūkstes novadu Grāmatu svētkos kā goda viesis piedalījās Baltkrievijas Republikas vēstnieks Aleksandrs Gerasimenko. Nelielajā preses konferencē vēstnieks pastāstīja par divu valstu attiecībām, sakariem un vienošanām, kas tika panākti sadarbības rezultātā.

Pēc vēstnieka vārdiem, reģionālā sadarbība tiek attīstīta diezgan veiksmīgi. Kā piemēru var minēt aprīlī Polockā notikušo brālības pilsētu forumu, kurā piedalījās 36 Latvijas pašvaldību pārstāvji un 37 Baltkrievijas pašvaldību pārstāvji. Foruma gaitā tika parakstītas aptuveni 12 vienošanās, kopumā šobrīd par Latvijas un Baltkrievijas sadarbību liecina 43 pakti. „Sanāk, ka jūsu valsts trešā daļa ir saistīta ar minētiem līgumiem. Turklāt, šī sadarbība ir gandrīz depolitizēta – tā aptver noteiktus abpusēji izdevīgus biznesa un kultūras virzienus, kā arī cilvēcīgus sakarus. Man vienmēr ir ļoti patīkami redzēt baltkrievu delegācijas, kas atbrauc uz Latviju un piedalās dažādos svētkos un pasākumos, tās parasti tiek laipni sagaidītas.

Jāatzīmē, ka aktīvā baltkrievu diaspora jūsu valstī ir otrā pēc krievu diasporas un tajā ir aptuveni 70 000 cilvēki.

Pēc kultūras sakariem otrajā vietā ir vienošanās vidējā un mazā biznesa jomā. Kopīgo uzņēmumu skaits pastāvīgi pieaug – šobrīd ir reģistrēti 756 kopīgie Baltkrievijas un Latvijas uzņēmumi Latvijā un 416 uzņēmumi Baltkrievijā. Piemēram, pagājušajā gadā tika izveidoti vairāk nekā 90 kopīgie uzņēmumi, bet aptuveni 70 pārtrauca savu darbību. Šī statistika liecina par pieaugumu.

Minētie kopīgie uzņēmumi strādā loģistikas un tranzīta jomā – galvenais gaitenis ir saistīts ar jūsu teritoriju, tas sastāda vairāk nekā 30%. Aptuveni tikpat lielu tranzīta daudzumu nodrošina arī dzelzceļš. Sadarbojāmies arī tūrisma, tirdzniecības, montāžas ražošanas jomās.

Kā atzīmēja viens no jūsu ministriem, šāda veida baltkrievu uzņēmumu Latvijā ir vairāk, nekā zviedru uzņēmumu, jo sakari ar Skandināvu valsti attīstās ne tik ātri un aktīvi. Es tajā redzu labas perspektīvas, un tas priecē”, - paskaidroja baltkrievu diplomāts.


Написать комментарий