Ārstniecības iestādēm liek atmaksāt valstij un pacientiem 74 600 latus

foto ventasbalss.lv
foto ventasbalss.lv

Veselības inspekcija (VI) šā gada pirmajā pusē ārstniecības iestādēm, kas sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, uzdevusi atmaksāt veselības aprūpes budžetā vai pacientiem kopumā 74 605 latus.

VI portālu „Delfi" informēja, ka no kopējās summas 54 386 latus uzdots atmaksāt veselības aprūpes budžetā par nepamatotu veselības aprūpes pakalpojumu uzskaiti. Par nepamatoti izrakstītām valsts kompensējamām zālēm uzdots atmaksāt 1 316 latus, par nepamatoti iekasētiem maksājumiem pacientiem atmaksāts 791 lats. Neizmaksājot ģimenes ārsta darbības novērtējuma mainīgo maksājumu, par ārsta darba organizācijas pārkāpumiem ieturēti 5 396 lati.

Šogad VI pārbaudījusi ģimenes ārstu un ambulatoro speciālistu sniegtos veselības aprūpes pakalpojumus, īpaši izvērtējot iespējas iedzīvotājiem iegūt informāciju un saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Pārbaudēs atklāti dažādi pārkāpumi.

Kopumā pusgada laikā astoņos gadījumos piemēroti arī līgumsodi par apzinātiem vai atkārtotiem pārkāpumiem. Īpaši VI atzīmē pārkāpumus pārbaudēs, kas sāktas pēc iedzīvotāju iesniegtās informācijas par portālā www.latvija.lv ievadīto datu neatbilstību. VI norāda, ka šā gada pirmajā pusē tika ierosinātas astoņas administratīvās lietas par reģistrētiem, bet faktiski nesniegtiem ambulatoriem pakalpojumiem.

VI norāda, ka visbiežāk ārstniecības iestāžu pārkāpumi ir saistīti ar norādīto pakalpojumu neatbilstību faktiski veiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas izpaužas pierakstījumos vai tiek uzrādītas faktiskajai situācijai neatbilstošas manipulācijas.

VI atklājusi arī vairākus citus būtiskus pārkāpumus.


Написать комментарий