Meklējot „Janvāra sacelšanās” pēdas

publicitātes foto
publicitātes foto

15.septembrī Daugavpils poļu jauniešu grupa devās ceļojumā pa Latgali, lai atklātu līdz šim nezināmus vēsturiskos faktus, kas ir saistīti ar 1863.-1864.gg. ”Janvāra sacelšanos” 150 gadu jubileju, kuras notikumi norisinājās Latgalē, arī pie Krāslavas, portālam gorod.lv pastāstīja  Daugavpils Poļu kultūras centra metodiķe Svetlana Manohina.

Otrā Poļu nama, precīzāk, Poļu kultūras centra darbinieku un Poļu biedrības „Promeņ” darbinieku sadarbībā ar Poļu studentu klubu organizētā veloskrējiena maršruts sakrita ar trasi, kuru senos laikos izmantoja transports, kas veda ieročus no Daugavpils cietokšņa līdz Disnas upei. Kara operācijas mērķis bija slēpņa izveidošana transporta ar ieročiem kustības ceļā, kuru izmantoja, lai apbruņotu nemierniekus, kuru priekšgalā bija grāfs Leons-Broeļs Plāters. Kara darbību rezultātā nemiernieki bija uzvarējuši, tomēr pēc kāda laika nemiernieki kopā ar savu vadoni tikai aizturēti. Grāfs Leons-Broeļs Plāters tika ievietots Daugavpils cietoksnī, bet vēlāk uzņēmās akcijas organizatora vainu un tika nošauts. Veloskrējiena dalībnieki – poļu studentu kluba locekļi – nolēma turpināt pirms gada iesākto tradīciju pētīt savu senču vēsturi un veiksmīgi pārvarēja 50 km garu trasi Daugavpils – Krāslava. No Daugavpils veloskrējiens devās gar Daugavu, izmantojot veco Krāslavas ceļu. Pirmā pietura bija Juzefovo – vieta, kas ir saistīta ar slavenajām Šadursku un Šahno poļu dzimtām. Savukārt Vasargelišķos poļu jaunieši apmeklēja skata torni un apbrīnoja dzimtās puses skaistumu. Veloskrējiena dalībnieki kādu laiku pavadīja Borovkā pie baznīcas, kas tika uzcelta, pateicoties vienai no tā laika slavenākajām poļu dzimtām – grāfu Plāteru dzimtai. Par veloskrējiena gala mērķi kļuva Krāslava, kur pirms 150 gadiem norisinājās „Janvāra sacelšanās” notikumi. Krāslavas baznīcas priesteris Eduards Voroņeckis pastāstīja jauniešiem daudz kā interesanta un pat parādīja baznīcas pagrabus, kur atrodas slavenās poļu dzimtas pārstāvju mirstīgās atliekas.

Dzīvās vēstures pētījumi ir ļoti noderīgi, tie palīdz attīstīt jauniešu sociālās prasmes, atklāj cilvēka potenciālu. Veloskrējiena dalībnieki pārbaudīja savus spēkus un izturību, iemācījās sadarboties, strādāt komandā, ieguva jaunus draugus, papildināja savas zināšanas.

Poļu jauniešu grupa pateicās Poļu biedrības „Promeņ” priekšsēdētājam Rišardam Stankevičam, kurš jau otro gadu ne tikai palīdz sastādīt vēsturisko maršrutu, bet arī pats kopā ar jauniešiem piedalās akcijā.


Написать комментарий