Krievijā ieviesīs interneta vietņu 'melno sarakstu'

foto trafficteria.com
foto trafficteria.com

Ceturtdien Krievijas valdība publicēs rīkojumu par globālā tīmekļa vietņu "melnā saraksta" ieviešanu, realizējot Valsts domes vasarā pieņemtu pretrunīgi vērtētu likumu "Par bērnu aizsardzību pret to veselībai un attīstībai kaitīgu informāciju", vēsta ziņu vietne "NEWSru.com".

Likums paredz kontrolēt interneta telpu un izveidot aizliegto vietņu, kuras satur narkotiku propagandu, bērnu pornogrāfiju un mudinājumus uz pašnāvību, reģistru. Likums paredz, ka interneta pakalpojumu sniedzējam ir jāpieprasa "melnajā sarakstā" iekļautās vietnes īpašniekam izņemt to no tīmekļa, pretējā gadījumā ierobežojot interneta lietotāju piekļuvi šim resursam. Aizliegto resursu saraksts būšot pieejams īpaši izveidotā interneta vietnē.

Likums "Par bērnu aizsardzību pret to veselībai un attīstībai kaitīgu informāciju" izraisīja asu cilvēktiesību aktīvistu un interneta kopienas kritiku. Protestējot pret cenzūru, īslaicīgi savu darbību pārtrauca tīmekļa enciklopēdijas "Wikipedia" Krievijas vietne. Daudzu lielu Krievijas un ārvalstu interneta projektu pārstāvji un blogeri uzskata, ka bērnu aizsardzības likums kļūs par pamatu cenzūras ieviešanai internetā un dos iespēju izrēķināties ar varas iestādēm netīkamiem resursiem.

Kritiķi norāda, ka likums paredz vietni bloķēt pēc tās IP adreses, lai gan pilnībā pietiktu ar konkrētās vietnes adreses (URL) bloķēšanu. Prezidenta padome pilsoniskās sabiedrības attīstības un cilvēktiesību jautājumos norādījusi, ka nevēlamo vietņu reģistra izveidošana ierobežos datu pārraides ātrumu tīklā, bet sistēmas izveidošana un uzturēšana izmaksāšot līdz pat 10 miljardiem dolāru ( 5,41 miljardi latu).

Likums stāsies spēkā 1. novembrī.


Написать комментарий