Mobilā tālruņa lietošana braukšanas laikā var būt bīstamāka par braukšanu dzērumā

publicitātes foto
publicitātes foto

Mobilo tālruņu lietošana braukšanas laikā var būt vēl bīstamāka par braukšanu dzērumā. Tomēr tikai 19% autovadītāju, jautāti par mobilo telefonu lietošanu braukšanas laikā, šo faktu noliedza, liecina "Renault" Braukšanas skolas veiktās aptaujas rezultāti.

"Renault" veiktās aptaujas ietvaros 45% respondentu atzina, ka lieto mobilos telefonus, turot tos rokā, 26% respondenti izmanto brīvroku ierīces, 8% lasa un sūta īsziņas un e-pastus, bet 2% lieto internetu.

Autovadītāja reakcijas laiks, runājot pa mobilo tālruni, palielinās vairākus desmitu reižu neatkarīgi no tā, vai vadītājs izmanto brīvroku ierīci vai tur telefonu pie auss, jo saruna pati par sevi novērš uzmanību ļoti lielā mērā. "Bieži vien autovadītāji neapzinās patieso risku, izmantojot mobilo telefonu, esot pie stūres. Tā vietā, lai skatītos uz ceļu, vadītājs vairāk koncentrējas uz sarunu, ko bieži pavada virkne dažādu emociju. Papildus tam, bieži vien sarunu biedrs ir grūti sadzirdams, tāpēc nepieciešama vēl lielāka koncentrēšanās, lai turpinātu sarunu. Sarunas laikā redzes lauks ievērojami samazinās, un braukšana kļūst nevienmērīga. Šādi pavisam viegli var nepamanīt briesmas, kas var izraisīt traģēdiju," norāda "Renault" Braukšanas skolas vadītājs.

Reakcijas laiks palielinās, ja vadītājs braukšanas laikā runā pa mobilo telefonu. Īsziņu rakstīšana un lasīšana, e-pastu sūtīšana un interneta lietošana – tas viss ir vienlīdz bīstami, jo tādējādi autovadītājs novērš skatienu no ceļa. Autovadītāja uzmanības novēršana ir neizbēgama pat tad, ja runa ir par pavisam īsas ziņas nosūtīšanu.


Написать комментарий