Atrasta vēl viena da Vinči glezna ar Monu Lizu

foto hurriyetdailynews
foto hurriyetdailynews

Par visu laiku dižāko gleznotāju dēvētā Leonardo da Vinči slavenākajai gleznai Mona Liza jeb Džokonda atrasta, iespējams, agrīnāka vai vēlāka versija, vai arī prasmīgs viltojums, kurā noslēpumainā smaida īpašniece izskatās jaunāka un laimīgāka.

Kā vēsta izdevums The Daily Mail, glezna visos laikos tikusi imitēta, parodēta, zagta un mēģināta sabojāt ar skābi, sarkanu krāsu, metot akmeņus un pat krūzīti.

Jaunatrastā glezna ir lielāka, portretā redzamā sieviete ir ļoti līdzīga leģendārajai gleznai, bet izskatās jaunāka un jautrāka. Gleznā, kas pieder kādam Šveices konsorcijam, arī redzamas divas klasiskas kolonnas, kuru nav visai pasaulei pazīstamajā darbā.

Par Ailvortas Monu Lizu iesauktā glezna publiski apskatāma no 28. septembra. Tās īpašnieki tieši šo gleznu uzskata par Leonardo sākotnēji gleznoto variantu. Gleznu atklās šaha lielmeistars un Monas Lizas fonda dalībnieks Anatolijs Karpovs.

Citi mākslas eksperti strīdas, vai jaunatklātā glezna patiešām ir autentiska vai arī vēlāka kopija, kas tapusi XVI gadsimta beigās, tas ir, ilgi pēc oriģināla tapšanas, jo tas datēts ar laiku starp 1503. un 1519. gadu.

Gleznas autentiskumu savukārt atbalsta Leonardo da Vinči muzeja direktors Alesandro Vecozi. Viņš sola savus apsvērumus publiskot gleznas atklāšanai veltītajā konferencē.


Написать комментарий