Laikraksts: vācu multimiljonārs apliecina interesi par 'airBaltic' iegādi

foto turnaround.lv
foto turnaround.lv

Ar nacionālās lidsabiedrības ”airBaltic” izpilddirektoru Martinu Gausu saistītais vācu aviācijas investors Hanss Rūdolfs Vērls ir gatavs sākt sarunas ar Latvijas valdību par aviokompānijas kapitāldaļu iegādi, laikrakstam ”Dienas Bizness” apliecinājis Vērls.

Laikraksts gan norāda, ka šī interese, iespējams, būtu jāvērtē piesardzīgi, jo šī uzņēmēja līdzšinējā darbības taktika nav raksturīga tipiskam investoram.

”Ar Gausa kungu esam ļoti cieši sadarbojušies aviokompānijas DBA sanācijā un es labprāt ar viņu atkal iesaistītos kopīgā projektā. Pašlaik konkrētas sarunas par ”airBaltic” iegādi vēl nav bijušas, bet, ja Latvijas valdība pie mums vērstos, mēs labprāt būtu gatavi runāt par ”airBaltic” kapitāldaļu iegādi,” laikrakstam sacījis Vērls, piebilstot, ka viņa uzņēmums INTRO pamatā nodarbojas ar aviokompāniju sanēšanu.

Savukārt vācu medijiem Vērls sacījis - ja notiktu uzņēmuma izpirkuma darījums ar vadības iesaisti, tad viņš kopā ar Gausu būtu gatavs izvērtēt ”airBaltic” iegādi kā trešais īpašnieks.

Vērls ir bagātas vācu tekstilindustrijas dzimtas atvase. Vērla grupai Vācijā pieder modes un sporta preču veikalu ķēde, kuras apgrozījums 2010./2011. gadā sasniedza 346 miljonus eiro (243 miljoni latu). Aviācijā Vērls ienāca kā pilots.

Dba gan ir tikai viena no daudzām aviokompānijām, ko Vērls ir pircis un pārdevis, taču praktiski vienmēr šis investors darbojies pēc vienas shēmas: lēti nopirkt, sanēt, ātri pārdot, tiklīdz stāvoklis stabilizējies.

Jau vēstīts, ka Latvijas valdība meklē investoru šā gada janvārī pārņemtajai nacionālajai aviokompānijai "airBaltic". Latvijas Satiksmes ministrija augusta nogalē laikraksta "Financial Times" Eiropas un Lielbritānijas izdevumos publicējusi sludinājumu, piedāvājot potenciālajiem investoriem līdz 1.novembrim izteikt piedāvājumus par "airBaltic" akciju iegādi.

"airBaltic" jaunais biznesa plāns "airBaltic ReShape" iezīmē lidsabiedrības nākotnes attīstību, tostarp flotes modernizāciju, izmaksu optimizāciju, darbības efektivitātes paaugstināšanu, ieņēmumu palielināšanu un uzlabojumus lidojumu tīklā - kopumā 27 specifiskas iniciatīvas 14 jomās.

Īstenojot "airBaltic ReShape", aviokompānija plāno konsolidāciju par 330 miljoniem latu piecu gadu laikā - posmā no 2012.-2016.gadam. "airBaltic ReShape" mērķis ir atjaunot aviokompānijas pelnītspēju 2014.gadā.

"airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. "airBaltic" flotē ir 34 lidmašīnas - sešas "Boeing 737-500", astoņas "Boeing 737-300", divas "Boeing 757-200", desmit "Fokker 50" un astoņas "Bombardier Q400Next Gen".


Написать комментарий