Zviedrija iepērk atkritumus biogāzes ražošanai

foto beltsymd.ru
foto beltsymd.ru

Vairākas pasaules valstis nonākušas pie secinājuma, ka atkritumi nav izmetami, bet gan izmantojami un noderīgi. Zviedrija šajā ziņā nav izņēmums, informē portāls beltsymd.ru

Tomēr valstī ražoto atkritumu skats izrādījās nepietiekams un valdība griezās pie citām valstīm ar lūgumu palīdzēt šajā jautājumā. Zviedrija apņēmusies katru gadu no kaimiņvalstīm izvest 800 tūkstošus tonnu atkritumu.

Šobrīd Zviedrijā izgāztuvē nonāk tikai 5% atkritumu, bet, piemēram, ASV atkritumu daudzums sastāda 67%. Pārējie atkritumi tiek izmantoti biogāzes ražošanā, ar kuras palīdzību tiek apsildītas mājas.

Zviedrija plāno ik gadu importēt ap 800 tūkstošiem tonnu atkritumu. Lielāko atkritumu daļu valsts iepirks no Norvēģijas.

Šāda veida vienošanās Zviedrija plāno parakstīt arī ar citām pasaules valstīm – ar Itāliju, Dāniju, Bulgāriju, Baltijas valstīm, Rumāniju.

Šobrīd ap 20% siltuma, t.i, ūdens un apkure, Zviedrijā tiek ražoti, pateicoties atkritumu utilizācijas programmai. Nākotnē valsts plāno šo procentu palielināt.


Написать комментарий