Saeima ratificē līgumu, ar kuru tiek izveidots funkcionālais gaisa telpas bloks starp Latviju, Igauniju, Somiju un Norvēģiju

foto rfc1149.net
foto rfc1149.net

Turpmāk Latvijas gaisa pārvadātājiem būs zemāka maksa par aeronavigācijas pakalpojumiem un, novēršot gaisa telpas sadrumstalotību, tiks palielināts lidojumu drošums un nodarīts mazāks kaitējums videi. To paredz Saeimā ceturtdien, 1.novembrī, galīgajā lasījumā pieņemtais likums, ar kuru tiek ratificēts līgums par Ziemeļeiropas funkcionālā gaisa telpas bloka izveidošanu starp Igaunijas Republiku, Somijas Republiku, Latvijas Republiku un Norvēģijas Karalisti (NEFAB).

NEFAB nosaka katras dalībvalsts tiesības norīkot vienu vai vairākus gaisa satiksmes pakalpojumu sniedzējus, kas pilnīgi vai daļēji nodrošinās gaisa satiksmes pakalpojumus tās attiecīgajā gaisa telpā. Lai arī gaisa satiksmes vadības pakalpojumu sniedzēju skaits katrā Eiropas Savienības dalībvalstī ir tās kompetencē, Eiropas vienotās gaisa telpas un funkcionālo gaisa telpas bloku izveides mērķis ir mazināt gaisa satiksmes vadības sniedzēju sadrumstalotību.

NEFAB un pārējo funkcionālo gaisa telpas bloku izveide ir solis ceļā uz Eiropas vienotās gaisa telpas izveidošanu, kurā ietilps saskaņots Eiropas tīkls. Tas ietvers maršrutus, maršrutu pārvaldīšanu un gaisa satiksmes pārvaldības sistēmas, pamatojoties tikai uz drošību, efektivitāti un tehniskiem apsvērumiem gaisa telpas izmantotāju interesēs. Funkcionālo gaisa telpas bloku izveides rezultātā ir paredzēts ievērojami palielināt sistēmas kapacitāti, samazināt izmaksas, nepazeminot drošību un saglabājot vides aizsardzības mērķus.


Написать комментарий