A.Sprūds: „Melnajā sarakstā” netiku iekļauts Koļerova un Pavlovska dēļ, iemesli ir daudz dziļāki

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Latvijas Ārpolitikas institūta direktoris Andris Sprūds, kurš tika iekļauts to personu sarakstā, kurām ir liegta ieceļošana Krievijā, portālam Gorod.lv ziņoja, ka, viņaprāt, šis lēmums varētu būt saistīts ar šī gada augustā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (RP) pieņemto lēmumu par bijušā ziņu aģentūras „Regnum” vadītāja Modesta Koļerova un „Regnum” galvenā redaktora vietnieka Igora Pavlovska pasludināšanu par Latvijai nevēlamām personām, taču patiesi iemesli ir daudz dziļāki.

Pēc A.Sprūda domām, esošā situācija izveidojusies, jo turpinās pēcpadomju telpas valstu adaptācija. „Vairākas valstis joprojām ir jaunas un vājas. Var runāt par Latvijas un Krievijas veiksmīgu sadarbību, tomēr mūsu starpā līdz šim laikam pastāv vairāku jautājumu dažāda uztvere, tas pierāda, ka mūsu attiecības nav stabilas”, - atzīmēja A.Sprūds.

Pēc Ārpolitikas institūta direktora domām, šī gada martā pieņemtais lēmums par vēsturnieku Aleksandra Djukova un Vladimira Simindeja pasludināšanu par Latvijai nevēlamām personām bija adekvāts, jo viņu mērķis bija sarežģīt esošo situāciju. „Savukārt situācija ar Koļerovu un Pavlovski ir sarežģītāka. Viņi ir gudri, un daudz zina par Latviju. Iespējams, ka par viņu iekļaušanas „melnajā sarakstā” iemeslu kļuva man un sabiedrībai nezināmā informācija. Pieļauju domu, ka Koļerova grāmata, kurā Latgale tika nosaukta par vēsturiskās Krievijas Brestas cietoksni, tika traktēta nepareizi”, - teica A.Sprūds.

Latvijas Ārpolitikas institūta direktoris izteica cerību, ka valstu starpā tomēr izveidosies konstruktīvais dialogs.

Atgādināsim, ka A.Sprūdam tika atteikts vīzes izsniegšanā, jo dokumenti nevarēja tikt pieņemti tehnisku iemeslu dēļ. Agrāk A.Sprūds vairākkārt viesojies Krievijā, divas vizītes notikušas šogad. Šoreiz A.Sprūdam vīzas noformēšanai bijis ģenerālkonsula ielūgums, ar kura palīdzību vīzu iespējams nokārtot dienas laikā, bet Ārlietu ministrija saņēma apstiprinājumu par viņa iekļaušanu nevēlamo personu sarakstā. Latvijas Ārlietu ministrija Krievijas lēmumu uzskata par neadekvātu.


Написать комментарий