Izraēlas-Gazas joslas krīze: Telavivā autobusa sprādzienā 15 cietušie

foto orange.co.uk
foto orange.co.uk

Sprādzienā Telavivas satiksmes autobusā trešdien cietuši vismaz 15 cilvēki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu preses sekretārs notikušo jau nosaucis par teroraktu. Palestīniešu grupējuma "Hamas" neilgi pēc notikušā jau uzņēmies atbildību par šo sprādzienu, vēsta BBC.

Pagaidām nav skaidrs, kas bijis pa iemeslu sprādzienam, vai autobusam trāpījusi raķete vai arī tas bijis plānots terorkats. BBC vēsta, ka uz notikuma vietu devušās 20 ātrās palīdzības mašīnas. Zināms, ka vismaz trīs no cietušajiem ir smagi ievainoti.

BBC norāda, ka sprādziens nogranda brīdī, kad autobuss brauca garām ieejai Izraēlas bruņoto spēku ģenerālštāba ēkā.

Policija uzskata, ka notikušais ir tieši saistīts ar Izraēlas un Gazas joslas konfliktu, kurš ilgst jau vairākas dienas un, neskatoties uz sarunām par pamieru, ieroči pagaidām netiek nolikti.

Jau vēstīts, ka naktī uz otrdienu Izraēlas valdības ministri nolēmuši uz laiku atlikt sauszemes militāro operāciju Gazas joslā, tā dodot iespēju vienoties par pamieru. Savukārt Kairā notiek Izraēlas un Gazā valdošā palestīniešu grupējuma "Hamas" netiešās sarunas par mieru.

Vardarbība reģionā sākās trešdien, kad, reaģējot uz Izraēlas teritorijas apšaudīšanu ar raķetēm, izraēlieši sāka masīvu gaisa bombardēšanu. Kopš pagājušās trešdienas armija ir trāpījusi vairāk nekā 1350 mērķiem Gazas joslā, savukārt Izraēlas dienvidus sasniegušas 640 raķetes, un Izraēlas pretraķešu aizsardzības sistēma "Dzelzs kupols" pārtvērusi vēl 324 raķetes.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimūns pirmdien, 19.novembrī mēģināja panākt pamieru starp abām pusēm. Gazas joslā valdošās kustības "Hamas" līderis Haleds Mešaals paziņoja, ka atbalsta centienus nodrošināt pamieru, bet uzstāja, ka Izraēlai jāizbeidz Gazas joslas blokāde, kura ilgst jau sešus gadus.


Написать комментарий