Rīkos diskusiju par Latvijas naudas nākotni

foto publicserviceeurope.com
foto publicserviceeurope.com

Pirmdien Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) Jelgavā notiks priekšlasījumi par Latvijas naudas un monetārās politikas vēsturi, kā arī diskusija "Latvijas naudas pārvērtības. Pagātnes mācības, nākotnes perspektīvas", kurā tostarp tiks runāts par eiro ieviešanu, informēja pasākuma rīkotāji.

Pasākums notiks plkst.10.30 LLU Ekonomikas fakultātes zālē Jelgavā, Svētes ielā 18. Pasākumu aicināts apmeklēt ikviens interesents, arī masu mediju pārstāvji.

Pasākumā izskanēs daudz interesantas informācijas, piemēram, vēsturnieks Gatis Krūmiņš stāstīs par to, vai patiess ir mīts, ka PSRS pēc Otrā pasaules kara veica būtiskus ieguldījumus Latvijas ekonomikas atjaunošanā. Vēsturnieks ir pastiprināti pētījis LPSR budžeta bilanci un secinājis, ka Latvijas budžets pēckara gados bija ar pārpalikumu, bet nauda tika skaitīta PSRS centrālajai valdībai.

Tāpat gaidāma spraiga diskusija par Latvijas naudas nākotni, tostarp ceļu uz eiro ieviešanu. Iepriekšējās diskusijās Vidzemes Augstskolā un Liepājas Universitātē iespēju uzdot jautājumus un paust savu viedokli aktīvi izmantoja studenti, pasniedzēji, citi interesenti.

Pasākumā būs iespēja klātienē uzdot jautājumus vienam no vadošajiem Latvijas Bankas ekonomistiem - Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietniekam Mārtiņam Bitānam.

Priekšlasījumos uzstāsies grāmatas "Latvijas Bankai XC" līdzautori - vēsturnieki Āris Puriņš (stāstīs par Latvijas Banku 20. gadsimta 20. un 30. gados), G.Krūmiņš (lasījums "Naudas loma Latvijā Otrā pasaules kara gados, Latvijas PSR un PSRS budžetu savstarpējie norēķini pēckara gados") un Kristīne Ducmane (runās par lata atjaunošanu).

Diskusijā par Latvijas monetārās politikas attīstības perspektīvām un eiro ieviešanu piedalīsies priekšlasījumu autori, M.Bitāns, LLU profesori Voldemārs Strīķis un Irina Pilvere, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas finanšu eksperts Andrejs Jākobsons. Diskusiju vadīs žurnāla "Ir" komentētājs Pauls Raudseps.
Pasākumu organizē Latvijas Banka sadarbībā ar LLU.


Написать комментарий