Andžejki Daugavpils Poļu kultūras centrā: zīlēšana ar vasku, uz zelta vēdekļa un burvju saspraudēm

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Naktī no 29. uz 30.novembri Polijā tiek svinēti vieni no iemīļotākajiem un jautrākajiem svētkiem – Andžejki, svētku nosaukums radies, pateicoties populārākajām vīriešu vārdam.

Saskaņā ar radušos tradīciju pēdējā rudens dienā Daugavpils Poļu kultūras centrā notika nākotnes pareģošanas vakars. Tiek uzskatīts, ka pirms Ziemassvētku gavēņa visām meitenēm jāzīlē, lai vairāk uzzinātu par potenciālo līgavaini un jauki pavadītu laiku.


Piektdien, 30.novembrī, Poļu kultūras centrā bija sapulcējušies diezgan daudzi apmeklētāji, kuri vēlējās uzzināt savu nākotni. Pasākuma sākumā slavenās „Kukulečkas” dalībnieki piedāvāja teatralizētu uzvedumu, kurā tika stāstīts par Andžejku vēsturi un tradīcijām, vēlāk apmeklētāji piedalījās jautrajā riņķa dejā un staigāja pa Poļu nama noslēpumaino labirintu. Jāatzīmē, ka ne tikai daiļā dzimuma pārstāves izteica vēlmi uzzināt vairāk par nākamo vīru, bet arī jaunie cilvēki labprāt piedalījās dažādā veida zīlēšanā.

Apburoša jaunā sieviete no Parīzes zīlēja uz sava zelta vēdekļa, jautrā čigāniete palīdzēja noskaidrot mīļotā vai mīļotās vārdu, pārdurot lielu papīra sirdi, nerunīgā zīlniece izmantoja kārtis, šajā vakarā zilēja arī uz burvju saspraudēm. Paguļot apburtajā gultā, katrs varēja noskaidrot savu nākamo profesiju, bet, ielejot ūdenī izkausētu vasku, - noskaidrot, kas gaidāms jaunajā gadā.

Pasākuma viesi, kuri bija apmeklējuši visas astoņas zīlnieces un aizpildījuši karti, saņēma piemiņas balvu. Andžejku noslēgumā visi dzēra tēju un dejoja.

Pavisam drīz pasākuma apmeklētāji varēs uzzināt, vai solītais piepildīsies.



Написать комментарий