Pārtikas un veterinārais dienests turpina pārbaudes klasiskā cūku mēra skartajās saimniecībās

foto farming.lv
foto farming.lv

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājas lapā tiek ziņots, ka pēc informācijas precizēšanas divās saimniecībās Piedrujas un vienā saimniecībā Svariņu pagastā kopumā bija 14 ar klasisko cūku mēri inficētās cūkas, nevis 17, kā ziņots iepriekš.

11 cūkas PVD darbinieki likvidēja aizvadītās nedēļas beigās, bet trīs cūkas vienā no saimniecībām saimnieks mēģināja noslēpt, viena no tām ir dzīva, bet divas ar policijas palīdzību tika atrastas un likvidētas. Viena mājas cūka joprojām tiek meklēta.

Jāatzīmē, ka trīs kilometru rādiusā ap slimības skartajām saimniecībām joprojām ir noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona, kurā Valsts policija kontrolē dzīvnieku transporta līdzekļu kustību. Kontrole ir devusi pirmos rezultātus – policija konstatējusi mēģinājumu no aizsardzības zonas izvest cūkgaļu. PVD policijas konfiscēto cūkgaļu ir iznīcinājis.

  Pārtikas un veterinārais dienesta darbinieki atgādina, ka 10 kilometru rādiusā ap slimības skartajām saimniecībām joprojām spēkā ir vairāki aizliegumi:

1. Ir aizliegts pārvietot cūkas un cūkgaļu no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest tās ārpus aizsardzības zonas. Cūkas no aizsardzības zonas nedrīkst izvest vismaz 30 dienas pēc slimības skarto saimniecību dezinfekcijas. Ir atļauts dzīvnieku tranzīts caur zonu.

2. Bez PVD atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

3. Pēc cūku un iespējami inficēto materiālu pārvadāšanas, nekavējoties jāveic transportlīdzekļu dezinfekcija. No aizsardzības zonas drīkst izbraukt tikai dezinficēti šāda veida transportlīdzekļi.

4. Jebkurai personai, kura ierodas vai atstāj aizsardzības zonā esošu saimniecību, kurā tiek turētas cūkas, jāievēro biodrošības pasākumi – jāizmanto vienreiz lietojamais apģērbs un jāveic apavu un roku dezinfekcija.

Pārtikas un veterinārais dienests turpina saimniecību pārbaudes klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā – pārbauda cūku veselību un ņem asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai. Uz 30.novembri PVD ir pārbaudījis 545 saimniecības, kurās tiek turētas mājas cūkas. Pārbaudītas 2066 cūkas, 1123 cūku asins paraugi nosūtīti laboratoriskai izmeklēšanai. Jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi ar klasisko cūku mēri nav konstatēti.


Написать комментарий