Eirozonas glābējfondi Francijas dēļ zaudē reitingus

foto ltv.lv
foto ltv.lv

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi eirozonas glābšanas fondu kredītreitingus. Aģentūra līdz Aa1 samazinājusi gan Eiropas stabilitātes mehānismam (ESM), gan Eiropas finanšu stabilitātes mehānismam (EFSF), kurš savu darbu pārtrauks nākamgad, piešķirtos reitingus.

Moody’s arī pieļāvusi, ka abiem fondiem piešķirtie kredītreitingi varētu tikt samazināti vēl vairāk, vēsta Euobserver. Abos fondos Francija, kuras reitingu Moody’s nesen samazināja, ir otrs lielākais maksātājs.

«ESM un EFSF kredītriski ir cieši saistīti ar to tuvākajiem atbalstītājiem,» skaidrojot saistību starp Francijas un eirozonas glābšanas fondu kredītreitingu samazināšanu, norādīja Moody’s.

Tikmēr fondu vadītājs Klauss Rēglings norādījis, ka viņam ir grūti saprastMoody’s lēmumu. «Mēs nepiekrītam reitingu aģentūras pieejai, kas nav ņēmusi vērā ESM spēcīgo institucionālo tīklu, politisko apņēmību un kapitāla struktūru,» sacīja K. Rēglings. Moody’s rīcība arī nekādā veidā neietekmēs eirozonas fondu spējas izsniegt parādzīmes un aizņemties naudu.

Db.lv jau vēstīja, ka starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s novembrī «atņēma» Francijai piešķirto augsto AAA reitingu, savu lēmumu skaidrojot ar Eiropas otras lielākās ekonomikas neskaidro fiskālo perspektīvu.

Reitingu aģentūra Francijas reitingam piešķīrusi Aa1 pakāpi un, kā norāda analītiķi, tas ir trieciens  valsts prezidentam Fransuā Olandam, kurš cenšas pārliecināt starptautisko sabiedrību par to, ka viņam izdosies labot stāvokli Francijas finansēs.

Iepriekš brīdinājumu, ka esot novērojama nopietna Francijas rūpniecības lejupslīde, izplatīja Eiropas Aeronautikas, aizsardzības un kosmosa izpētes kompānijas (EADS) iepriekšējais izpilddirektors Luī Galo (Luis Gallois).


Написать комментарий