Daugavpils katoļi un luterāņi aizdedzināja pirmo sveci Adventes vainagā

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Svētdien, 2.decembrī, sākās Advente – Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Vārds "advente" nāk no latīņu valodas vārda "adventus", kas nozīmē "atnākšana".

Šis laiks saistāms arī ar jauna Baznīcas liturģiskā gada sākumu, un pirmajā Adventes svētdienā norisinājās dievkalpojumi gan Daugavpils, gan visas valsts katoļu un luterāņu baznīcās.

Pēc Daugavpils Romas katoļu baznīcas draudzes pārstāvju vārdiem, Advente ir četru nedēļu ilgs Kristus gaidīšanas laiks pirms Kristus dzimšanas svētkiem - Ziemsvētkiem. Katra Adventa svētdiena tiek uzskatīta par lieliem svētkiem un veltīta kādam Evaņģēlijā minētajam notikumam.

Pirmā svētdiena tiek veltīta Jēzus Kristus atnākšanai pasaules beigās, otrajā un trešajā svētdienā tiek runāts par Jāni Kristītāju, kurš sagatavoja ceļu Jēzum, ceturtā svētdiena tiek veltīta Dieva Dēla piedzimšanai un Jaunavas Marijas īpašai vietai Jēzus atnākšanā pasaulē.

Tradicionālajos Adventa vainagos jau aizdedzināta pirmā svece, kura ir simbols, kas apgaismo ticīgo ceļu uz baznīcu pirms saullēkta. Tā simbolizē Vecajā Derībā minētos pravietojumus par Pestītāja atnākšanu, kuru mēs svinēsim Ziemassvētkos. Katrā svētdienā Adventa vainagā tiek aizdedzināta vēl viena jauna svece.

Adventa laikā – no 30.novembra līdz 24.decembrim – ticīgie ar nepacietību gaida gaišākos un priecīgākos gada svētkus, tomēr galvenokārt tas ir lūgšanu, gavēņa un labu darbu laiks.
 


Написать комментарий