Valdība nolemj turpināt 'Reverta' aktīvu pārdošanu

publicitātes foto
publicitātes foto

Valdība otrdien nolēma turpināt AS "Reverta" pārdošanas stratēģiju, kas paredz aktīvu vērtības paaugstināšanu, kā arī to aktīvu pārdošanu, kuru uzturēšanai un pārvaldīšanai nepieciešamās izmaksas ir augstāks par to prognozēto vērtības pieaugumu, portālu "Delfi" informēja Privatizācijas aģentūrā (PA).

Lēmums pieņemts, ņemot vērā konsultanta "Nomura International plc" (Nomura) sagatavoto ziņojumu.

2011.gada 17.maijā valdība atbalstīja AS "Citadele banka" un AS "Parex banka" (tagad "Reverta") pārdošanas stratēģijas, kas paredz savstarpēji nesaistītu pārdošanas procesu, katrai bankai piemērojot atbilstošāko risinājumu.

Saskaņā ar "Nomura" sagatavoto stratēģiju "Parex bankai" tika piemērota kombinēta pārdošanas stratēģija, kas paredz banku kopumā nepārdot, bet paaugstināt vai saglabāt tās aktīvu vērtību. Valdībai iesniegtajā ziņojumā uzsvērts, ka pilnībā ir ieviests alternatīvs "Parex bankas" darbības modelis, anulējot izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un reorganizējot banku, no kredītiestādes kļūstot par profesionālu aktīvu pārvaldītāju ar jaunu zīmolu un nosaukumu "Reverta". Reorganizācija atbilst pārdošanas stratēģijas mērķiem un ļauj efektīvāk pildīt restrukturizācijas plānā noteiktos uzdevumus.

Valdībai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā norādīts, ka patreizējais "Reverta" darbības modelis ir sevi attaisnojis un tās darbībā ir sasniegti labi rezultāti, turpinās intensīvs darbs ar parādniekiem gan Baltijas, gan NVS valstīs, tiek veidoti pārņemto nekustamo īpašumu portfeļi. Gandrīz pusotru gadu ātrāk nekā paredzēts restrukturizācijas plānā ir realizētas līzinga kompānijas NVS valstīs vai arī uzsākta to likvidācija. Kopumā kopš 2008.gada beigām no līzinga kompāniju pārdošanas ir atgūti vairāk kā 240 miljonus ASV dolāru.

"Reverta" 2012.gadā līdz novembra beigām veiksmīgas kredītu restrukturizācijas un atsevišķu prasījuma tiesību pārdošanas rezultātā ir atmaksājusi Finanšu ministrijai 34,89 miljonus latu, attiecīgi samazinot obligāciju pamatsummu. 2011.gadā "Reverta" ir valstij atmaksājusi noguldījumu pamatsummu par 18,5 miljoniem latu, kā arī atmaksāja sindicēto kredītu 163,4 miljonu latu apmērā.

Procentu maksājumos no 2009.gada līdz 2012.gada novembra beigām par valsts atbalsta izmantošanu "Reverta" ir samaksājusi 132 miljonus latu, tajā skaitā 2012. gadā – 20 miljonus latu un 2011.gadā – 29,6 miljonus latu. Uz 2012.gada novembra beigām kopējais valsts atbalsts ir 599,31 miljonus latu, kas veidojas no Finanšu ministrijas obligācijām (392,94 miljoni latu) un ieguldījuma pamatkapitālā (206,34 miljoni latu).

"Nomura" iesniegtajā ziņojumā uzsver, ka investoru interese ieguldīt problemātiskajos aktīvos Centrālajā un Austrumeiropā ir ļoti ierobežota, un vislielākā interese ir no vietējiem vai reģionālajiem investoriem. Tāpat atzīmēts, ka investoru piedāvātie darījumu diskonti attiecībā uz problemātisko aktīvu portfeļiem visā Eiropā ir ļoti augsti. Līdz ar to "Nomura" rekomendēja saglabāt esošo pārdošanas stratēģiju, kas paredz, ka "Reverta" veic to aktīvu pārdošanu, kuru uzturēšanai un pārvaldīšanai nepieciešamo izmaksu kopējais apjoms ir augstāks par to prognozēto vērtības pieaugumu restrukturizācijas periodā.

Valdība otrdien nolēma atgriezties pie pārdošanas stratēģijas ieviešanas gaitas izvērtēšanas nākamā gada oktobrī, kad PA un "Nomura" iesniegs nākamo informatīvu ziņojumu.


Написать комментарий