Fotofakts: Skolas starpbrīdis – laiks uzsmēķēt

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Viena no portāla Gorod.lv lasītājām atsūtīja uz redakciju fotogrāfijas, kurās redzami Daugavpils 12.vidusskolas skolēni, kuri regulāri starpbrīžu laikā dodas paelpot svaigu gaisu un... uzsmēķēt blakus skolai esošajā pagalmā. Lasītāja Vasiļisa jautā, kā rīkoties šajā situācijā un ko dara skola, lai cīnītos pret smēķēšanu skolēnu vidū.

Griezāmies pēc komentāriem pie Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes bērnu tiesību aizsardzības speciālistes Maijas Lazdānes, kura pastāstīja, ka katrā skolā ir kādi 3-6 pastāvīgi smēķētāji, tomēr smēķēšana skolēnu vidū neesot tik aktuāla problēma, kā tas bijis pirms dažiem gadiem.

Šobrīd skolās tiek rīkotas lekcijas par to, ka smēķēšana ir kaitīga, par to tiek runāts arī veselības stundās, kurās piedalās dažādi speciālisti un kārtības sargi. Tomēr dažus tas nepārliecina un tad skola rīkojas citādi.

Galvenokārt smēķētājus kontrolē sociālais pedagogs. Ar pieķertajiem smēķētājiem tiek runāts, sastādīts sarunas protokols, skolēns apsola atmest smēķēšanu, par minēto gadījumu tiek paziņots vecākiem. Ja tas nelīdz, skolas vadība griežas policijā, kura sastāda protokolu uz skolēna vai viņa vecāku vārda, un Administratīvā komisija lemj par soda uzlikšanu.

Atbildot uz jautājumu par to, kā rīkoties kaimiņmāju iedzīvotājiem, kuru pagalmos skolēni smēķē, M.Lazdāne atbildēja, ka katrs cilvēks pats izlemj, vai viņš vēlas uzņemties audzinātāja lomu. Gadījumā, ja pusaudži sistemātiski smēķē noteiktā pagalma vietā, par to jāziņo policijai, kura palielinās reisu skaitu attiecīgajā mikrorajonā.

M.Lazdāne arī atzīmēja, ka pamatvērtības tiek ieliktas ģimenē, tāpēc vecākiem jāskaidro bērniem, ka pastāv vairākas pašizpausmes un pašapliecināšanās iespējas. Savukārt cigarešu un alkohola cenu palielināšana minētajā gadījumā varētu būt pozitīvs moments, jo tādā gadījumā skolēniem nebūs fiziskas iespējas tos iegādāties.



Написать комментарий