Daugavpilieši apguva puzuru taisīšanas mākslu Latgales Centrālajā bibliotēkā

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Ziemassvētki un Jaunais gads ir svētki, kurus ļoti gaida un kuriem gatavojas. Tas ir brīnuma gaidīšanas laiks, patīkamu rūpju, mājas izrotāšanas un dāvanu sagatavošanas laiks.

Latgales Centrālās bibliotēkas darbinieki svētku priekšvakarā nolēma sagādāt daugavpiliešiem pozitīvas emocijas un iemācīt kaut ko jaunu un noderīgu, tāpēc 4.decembrī radošās darbnīcas „Ziemassvētku gaidīšanas laikā” ietvaros notika pirmā paraugstunda. Pēc LCB nodaļas vadītājas Skaidrītes Daukštes iniciatīvas bibliotēkā varēs bez maksas apgūt neparastu un oriģinālu rotājumu darināšanas mākslu.

Pirmajā bibliotēkas rīkotajā paraugstundā visi interesenti apguva latviešu kultūrā pazīstamu salmu rotājumu – puzuru – taisīšanas mākslu. Mākslas vidusskolas „Saules skola” pasniedzēja Ineta Auzāne portālam Gorod.lv pastāstīja, ka puzuri ir vieni no senākajiem ziemas saulgriežu rotājumiem, kas latviešu sētas rotājuši jau sen pirms eglītes. Kā arī šāda veida apjomīgas konstrukcijas, kuras tiek veidotas no vairākām salmu piramīdām, esot raksturīgas tikai latviešu kultūrai, tos sauc par savdabīgo latviešu Fen Šui. Tiek uzskatīts, ka pakārtie pie mājas griestiem, puzuri sargā māju no sliktām domām, slimībām un ienes harmoniju apkārtējā pasaulē.

Dažāda vecuma interesenti – gan pirmklasnieki, gan māmiņas un vecmāmiņas – vairāk nekā stundu ar prieku taisīja šīs interesantas konstrukcijas, pēc vēlēšanās izrotājot tās ar sarkaniem diegiem, jāsaka, ka minētais darbs prasīja pacietību, uzmanību un centīgumu.

Nākamā paraugstunda LCB notiks trešdien, 12.decembrī, plkst.16:00 un tiks veltīta filca sniegavīru veidošanai, paraugstundu vadīs Latvijas Amatniecības kameras meistare Olga Dorožko.

Savukārt otrdien, 18.decembrī varēs iemācīties veidot oriģinālus pušķus no konfektēm, paraugstundu vadīs floriste Anita Jurkeviča.
Pietiekties dalībai paraugstundās var pa tālruni 65476345 (Skaidrīte Daukšte).



Написать комментарий